Състав на боровинките
Защитават организма
Може да помогнат за предотвратяване на болести на сърцето
Изследванията показват, че антоцианидините, които се намират в горските плодове, могат да поддържат сърдечно-съдовата система. Изглежда, че правят това, като поддържат здравето на кръвоносните съдове и намаляват артериалната скованост, която е свързана със стареенето.
Може да помогнат за регулиране нивата на кръвната захар
Боровинките са с ниско съдържание на захар и добър източник на фибри, в резултат на което имат нисък гликемичен индекс (GI). Това, заедно с високото им съдържание на флавоноиди, може да помогне за подобряване на инсулиновата чувствителност, което е важно за управлението на нивата на кръвната захар.
Може да помогнат за поддържане здравето на очите
Редовното включване на боровинки в диетата може да подобри зрението и да предпази от свързана с възрастта дегенерация на макулата. Смята се, че това се дължи на подобрения приток на кръв и кислород към очите и антиоксидантната защита, която може да помогне за намаляване на вероятността от катаракта и дегенерация на макулата.
Може да облекчи стомашно-чревни проблеми и инфекции на пикочните пътища
Традиционната медицина предполага, че боровинките могат да бъдат полезно средство както за стомашно-чревни заболявания, така и за инфекции на пикочните пътища.
Безопасни ли са боровинките за всеки?
Боровинките, заедно с плодовете като ябълки, праскови, авокадо и малини, съдържат естествени химикали, наречени салицилати. Някои хора са чувствителни към тези съединения и могат да получат алергична реакция към тях, включително кожен обрив и подуване. За повече насоки се консултирайте с лекар.
Източник: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-blueberries