Ползите от плодовете: Синя боровинка

Боровинката (vaccinium myrtillus) e една от първите храни, определени като „суперхрана“. Има много сортове, които растат в различни региони на света; Плодовете растат на гроздове върху храстови растения и могат да варират по размер.
 
Култивираните боровинки са по-сладки от тези, отглеждани като диворастящи, но всички те споделят един и същ характерен наситен синьо-лилав цвят, тънка полупрозрачна кора и малки семена.
 
 

Състав на боровинките

80 г боровинки осигуряват:
 
32 kcal/ 135 KJ
0,7 g протеин
0,2 g мазнини
7,3 g въглехидрати
1,2 g фибри
53 mg калий
0,75 mg витамин Е
5 mg витамин С
 
 

Защитават организма

Боровинките съдържат едно от най-високите нива на антиоксиданти сред често консумираните плодове и зеленчуци. Те са изключително богати на естествено срещащи се растителни съединения, наречени фитохимикали като елагова киселина и антоцианидини. Тези фитохимикали са отговорни за синьото, индигото и червено оцветяване на зрънцето.
 
Фитохимикалите в боровинките са подробно изследвани за техните защитни свойства, което помага на тялото да се бори с дълъг списък от заболявания.
 
 

Може да помогнат за предотвратяване на болести на сърцето

Изследванията показват, че антоцианидините, които се намират в горските плодове, могат да поддържат сърдечно-съдовата система. Изглежда, че правят това, като поддържат здравето на кръвоносните съдове и намаляват артериалната скованост, която е свързана със стареенето.

 

Може да помогнат за регулиране нивата на кръвната захар

Боровинките са с ниско съдържание на захар и добър източник на фибри, в резултат на което имат нисък гликемичен индекс (GI). Това, заедно с високото им съдържание на флавоноиди, може да помогне за подобряване на инсулиновата чувствителност, което е важно за управлението на нивата на кръвната захар.

 

Може да помогнат за поддържане здравето на очите

Редовното включване на боровинки в диетата може да подобри зрението и да предпази от свързана с възрастта дегенерация на макулата. Смята се, че това се дължи на подобрения приток на кръв и кислород към очите и антиоксидантната защита, която може да помогне за намаляване на вероятността от катаракта и дегенерация на макулата.

 

Може да облекчи стомашно-чревни проблеми и инфекции на пикочните пътища

Традиционната медицина предполага, че боровинките могат да бъдат полезно средство както за стомашно-чревни заболявания, така и за инфекции на пикочните пътища.

 

Безопасни ли са боровинките за всеки?

Боровинките, заедно с плодовете като ябълки, праскови, авокадо и малини, съдържат естествени химикали, наречени салицилати. Някои хора са чувствителни към тези съединения и могат да получат алергична реакция към тях, включително кожен обрив и подуване. За повече насоки се консултирайте с лекар.

 

Източник: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-blueberries

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.