Ползите от плодовете: Червена боровинка

Червените боровинки са малки, кръгли, наситеночервени плодове. Те имат много остър, кисел вкус, така че рядко се консумират сурови; по-често се харесват сушени или на сок.
 
Червените боровинки растат върху растения, подобни на лоза, приличащи на ягодите, и обикновено идват от Северна Америка или Източна Европа, въпреки че при правилните условия могат да се отглеждат и на други места. Обикновено се берат между септември и ноември.
 

Какво съдържат червените боровинки?

Порция от 80 г пресни боровинки осигурява:
 
12 kcal / 52 kj
0,3 g протеин
0,1 g мазнини
2,7 g въглехидрати
2,7 г захари
3,2 g фибри
76 mg калий
10 mg витамин С
 
 

Богати на антиоксиданти

Червените боровинки съдържат растителни съединения, които имат защитен антиоксидантен ефект. Повечето от тях се намират в кожата на зрънцето и в резултат на това могат да бъдат загубени по време на процеса на изцеждане.

 

Може да помогнат за превенцията на инфекции на уринарния тракт

Сокът от червена боровинка е може би най-известен със своето лечение на инфекции на пикочните пътища (UTIs). Червените боровинки съдържат съединения, известни като проантоцианидини, които имат естествени антибактериални ползи и могат да помогнат за предотвратяване на прикрепването на бактерията Escherichia coli към вътрешната повърхност на пикочния мехур и пикочните пътища, причинявайки инфекция.


Има много проучвания, които показват, че пиенето на сок от червена боровинка може да помогне за предотвратяване на UTI и повторната им поява, но изглежда е по-малко ефективно, ако инфекцията се е засилила. Някои проучвания също показват, че това може да не действа при всички. Ако смятате да приемате сок от червена боровинка за потенциалните му ползи за UTI, трябва да изберете неподсладен 100% сок.

 

Може да помогнат за здравето на сърцето

Редица проучвания при хора подкрепят редовната консумация на сок или екстракт от горски плодове, за да бъдат полезни за здравето на сърцето, като намаляват редица ключови рискови фактори за сърдечни заболявания. Те включват подобряване на холестеролния баланс, понижаване на кръвното налягане и намаляване на съединението, наречено хомоцистеин, за което е известно, че уврежда лигавицата на кръвоносните съдове.

 

Може да предпазват от язва и рак на стомаха

Червените боровинки съдържат растително съединение, което може да намали риска от стомашни язви и рак на стомаха, причинени от бактерията Helicobacter pylori. Консумирането на продукти от червена боровинка, които са естествено богати на това съединение (известни като А-тип проантоцианидини), изглежда потиска растежа на бактериите и в резултат намалява риска от развитие на рак на стомаха.

 

Може да защитават от определени видове рак

Червените боровинки са един от най-добрите хранителни източници на урсолова киселина, растително съединение с антиоксидантно, противовъзпалително и потенциално противораково действие. Установено е, че е особено полезен при рак на простатата.

 

Безопасни ли са?

Възможно е да сте алергични към червени боровинки, въпреки че това е рядко. Плодовете съдържат значителни количества от съединение, наречено салицилова киселина, което може да предизвика реакции при чувствителни хора. Хората с алергия към аспирин трябва да избягват да консумират големи количества сок от червена боровинка.
 
Признаците на лека реакция включват сърбеж в устата или езика, кихане или хрема. Ако усетите тези симптоми, говорете с личния си лекар. Ако се появи по-сериозна алергична реакция, незабавно се обадете на Бърза помощ.
 
Червените боровинки и концентрираните продукти от червена боровинка могат да съдържат големи количества оксалати, които могат да повишат риска от камъни в бъбреците при някои предразположени хора.
 
Ако се съмнявате или имате притеснения, обърнете се към личния си лекар за насоки.
 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.