Ползите от плодовете: Ананас

Ананасът (Ananas comosus) е вкусен и здравословен тропически плод.
 
Той произлиза от Южна Америка и е пълен с хранителни вещества, антиоксиданти и други полезни съединения като ензими, които могат да се борят с възпалението и болестите.
 
Ананасът и неговите съединения са свързани с много ползи за здравето, включително подпомагане на храносмилането, повишаване на имунитета, ускоряване на възстановяването след операция и други.
 
 

Зареден с хранителни вещества

Ананасите са с ниско съдържание на калории, но имат невероятно впечатляващ профил на хранителни вещества.
 
Една чаша (165 грама) парчета ананас съдържа следното:
 
Килокалории: 82,5
Мазнини: 1,7 грама
Протеин: 1 грам
Въглехидрати: 21,6 грама
Фибри: 2,3 грама
Витамин С: 131% от RDI
Манган: 76% от RDI
Витамин B6: 9% от RDI
Мед: 9% от RDI
Тиамин: 9% от RDI
Фолат: 7% от RDI
Калий: 5% от RDI
Магнезий: 5% от RDI
Ниацин: 4% от RDI
Пантотенова киселина: 4% от RDI
Рибофлавин: 3% от RDI
Желязо: 3% от RDI
 
Ананасите също съдържат следи от витамини А и К, фосфор, цинк и калций.
 
Те са особено богати на витамин С и манган, осигурявайки съответно 131% и 76% от дневните препоръки.
 
Витамин С е от съществено значение за растежа и развитието, здравата имунна система и подпомага усвояването на желязо от храната. Междувременно манганът е естествен минерал, който подпомага растежа, поддържа здравословен метаболизъм и има антиоксидантни свойства.
 
 

Съдържа антиоксиданти, които борят заболяванията

Ананасите не само са богати на хранителни вещества, но и са заредени със здравословни антиоксиданти.
 
Антиоксидантите са молекули, които помагат на тялото да се бори с оксидативния стрес.
 
Оксидативният стрес е състояние, при което в тялото има твърде много свободни радикали. Тези свободни радикали взаимодействат с клетките на тялото и причиняват увреждане, което е свързано с хронично възпаление, отслабена имунна система и много вредни заболявания.
 
Ананасите са особено богати на антиоксиданти, известни като флавоноиди и фенолни киселини.
 
Нещо повече, много от антиоксидантите в ананаса са свързани. Това позволява на антиоксидантите да оцелеят при по-тежки условия в тялото и да произвеждат по-дълготрайни ефекти.
 
 

Ензимите му могат да подобрят храносмилането

Ананасите съдържат група храносмилателни ензими, известни като бромелаин.
 
Те функционират като протеази, които разграждат протеиновите молекули в техните градивни елементи като аминокиселини и малки пептиди.
 
След като протеиновите молекули се разграждат, те се абсорбират по-лесно в тънките черва. Това може да бъде особено полезно за хора с панкреатична недостатъчност, състояние, при което панкреасът не може да произвежда достатъчно храносмилателни ензими.
 
Например, едно проучване покава, че участниците с панкреатична недостатъчност имат по-добро храносмилане след приемане на хранителна ензимна добавка, съдържаща бромелаин, в сравнение с приема на същата хранителна ензимна добавка без бромелаин.
 
Бромелаинът също е широко използван като комерсиално средство за омекотяване на месо поради способността му да разгражда твърдите месни протеини.
 
 

Може да помогне за намаляването на риска от рак

Ракът е хронично заболяване, характеризиращо се с неконтролиран клетъчен растеж.
 
Прогресирането му обикновено е свързано с оксидативен стрес и хронично възпаление.
 
Няколко проучвания показват, че ананасът и неговите съединения могат да намалят риска от рак. Това е така, защото те могат да намалят до минимум оксидативния стрес и да намалят възпалението.
 
Едно от тези съединения е групата на храносмилателните ензими, наречени бромелаин. Проучванията в епруветки показват, че бромелаинът може също да помогне в борбата с рака.
 
Например, две проучвания в епруветки показват, че бромелаинът потиска растежа на клетките от рак на гърдата и стимулира клетъчната смърт.
 
Други проучвания в епруветки показват, че бромелаинът потиска рака в кожата, жлъчните пътища, стомашната система и дебелото черво, наред с други области.
 
Проучвания с епруветки и животни са установили, че бромелаинът може да стимулира имунната система да произвежда молекули, които правят белите кръвни клетки по-ефективни при потискане на растежа на раковите клетки и елиминиране на ракови клетки.
 
Въпреки това, ананасът съдържа много по-малко бромелаин, отколкото добавките. Необходими са повече изследвания, базирани на хора, преди да могат да се направят някакви заключения.
 
 

Може да засили имунитета и да намали възпалението

Ананасите са част от традиционната медицина от векове.
 
Те съдържат голямо разнообразие от витамини, минерали и ензими като бромелаин, които могат заедно да повишат имунитета и да потиснат възпалението.
 
При едно деветседмично проучване се дава храна на 98 здрави деца без ананас, с малко ананас (140 г) или много ананас (280 г) дневно, за да се види дали повишава имунитета им.
 
Децата, които ядат ананаси, имат значително по-нисък риск от вирусни и бактериални инфекции. Освен това децата, които ядат най-много ананас, имат близо четири пъти повече бели кръвни клетки (гранулоцити), борещи се с болести, отколкото другите две групи.
 
Друго проучване установява, че децата с инфекция на синусите се възстановяват значително по-бързо, докато приемат добавка с бромелаин, в сравнение със стандартно лечение или комбинация от двете.
 
Нещо повече, проучванията показват, че бромелаинът може да намали маркерите на възпаление.
 
Смята се, че тези противовъзпалителни свойства подпомагат имунната система.
 
 

Може да успокои симптомите на артрит

Артритът засяга над 54 милиона възрастни само в САЩ.
 
Има много видове артрит, но повечето от тях включват възпаление в ставите.
 
Тъй като ананасите съдържат бромелаин, който има противовъзпалителни свойства, обикновено се смята, че те могат да осигурят облекчаване на болката за тези с възпалителен артрит.
 
Всъщност изследвания от 60-те години на миналия век показват, че бромелаинът е бил използван за облекчаване на симптомите на ревматоиден артрит, вид артрит, който включва възпаление на ставите.
 
Няколко скорошни проучвания разглеждат ефективността на бромелаин за лечение на артрит.
 
Едно проучване при пациенти с остеоартрит установява, че приемането на хранителна ензимна добавка, съдържаща бромелаин, помага за облекчаване на болката толкова ефективно, колкото и обичайните лекарства за артрит като диклофенак.
 
Освен това, един преглед анализира способността на бромелаин да лекува остеоартрит. Той заключва, че бромелаинът има потенциал да облекчи симптомите на артрит, особено в краткосрочен план.
 
Въпреки това, не е ясно дали бромелаинът може да бъде дългосрочно лечение на симптомите на артрит. Необходими са по-дълги проучвания, преди да се препоръча бромелаин за облекчаване на тези симптоми.
 
 

Може да засили възстановяването след операция или тежки натоварвания

Яденето на ананаси може да намали времето, необходимо за възстановяване от операция или упражнения.
 
Това до голяма степен се дължи на противовъзпалителните свойства на бромелаина.
 
Няколко проучвания показват, че бромелаинът може да намали възпалението, отока, синините и болката, които често се появяват след операция. Изглежда също така намалява маркерите на възпаление.
 
Например, едно проучване показва, че тези, които консумират бромелаин преди стоматологична операция, значително намаляват болката и се чувстват по-щастливи от хората, които не го правят. Всъщност изглежда, че осигурява подобно количество облекчение като обичайните противовъзпалителни лекарства.
 
Усилените упражнения също могат да увредят мускулната тъкан и да причинят локално възпаление. Засегнатите мускули не могат да произведат толкова сила и са болезнени до три дни.
 
Смята се, че протеазите като бромелаин ускоряват възстановяването на щетите, причинени от напрегнато натоварване, като намаляват възпалението около увредената мускулна тъкан.
 
Едно проучване тества тази теория, като предоставя на участниците добавка от храносмилателни ензими, която съдържа бромелаин след 45 минути напрегнато упражнение на бягащата пътека. Тези, които приемат добавката, имат по-малко възпаление и поддържат повече сила след това.
 
Няколко други проучвания също показват, че бромелаинът може да ускори възстановяването от увреждане, причинено от упражнения.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.