Ползите от плодовете: Грозде

Гроздето е доста предпочитан плод, но не го приемайте за даденост. В продължение на хиляди години той е използван в някои култури като лекарство. Всяко от тези малки зрънца е пълно с над 1600 съединения – и много от тях могат да помогнат за поддържане здравето.

 

В помощ на сърцето

Гроздето е добър източник на калий, минерал, който помага за балансиране на течностите в тялото. Калият може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане и да намали риска от сърдечни заболявания и инсулт. Повечето хора не получават достатъчно от това хранително вещество, така че яденето на грозде може да помогне за запълване на липсите.

 

Здрави кожа и коса

Гроздовите семки са богати на витамин Е, който помага на кожата да остане гладка и хидратирана. Други съединения в гроздето могат да помогнат за предотвратяване на акне и да увеличат притока на кръв към скалпа за по-здрава коса.

 

Намаляване на теглото

Не бихте си помислили, че този сладък плод може да ви помогне да свалите някои нежелани килограми, но гроздето може да направи точно това. Естествено съединение, което то съдържа, изглежда затруднява клетките да съхраняват мазнини. Освен това може да помогне на мастните клетки в тялото да се разпадат по-бързо. Просто внимавайте да не ядете твърде много. Една порция е 1/2 чаша или около 16 зърна грозде.

 

Защита на очите

Естествените химикали в гроздето облекчават възпалението в тялото и помагат за предпазване на клетките от увреждане. Това е добра новина за очите. Проучванията показват, че диета, която включва грозде, може да предотврати или забави често срещани очни заболявания като катаракта и глаукома.

 

Засилване на имунната система

Съединение в гроздето, наречено ресвератрол, може да помогне за укрепване на имунната система – защитата на тялото срещу микроби. Трябва да се направят повече изследвания, за да се разбере как точно може да помогне, но един ден може да видите ресвератрол в продукти, които помагат за заздравяването на рани или предотвратяване на бактериални инфекции.

 

Подкрепя мозъчната функция

Ресвератролът в гроздето забавя разграждането на клетките, което естествено се случва с напредването на възрастта. Това може да предотврати образуването на вредни плаки в мозъка и да забави работата му.

 

При запек

Високото съдържание на вода в гроздето може да помогне на храносмилателната система да работи по-гладко. Гроздето също е пълно с неразтворими фибри, което може да доведе до по-меки изпражнения.

 

По-добър сън

Кожите от грозде са с високо съдържание на мелатонин, химикал, който може да подобри съня. Проучванията показват, че мелатонинът облекчава мудността и безсънието и може да помогне за стабилизиране на настроението.

 

Поддържа ниска кръвната захар

Гроздето има „нисък гликемичен индекс“, което означава, че не повишава кръвната захар твърде бързо. Поради това то е добър избор на плод, ако имате диабет. Полифенолите в лилавото грозде – съединенията, които им придават цвета – могат също да помогнат за предотвратяване на диабет тип 2.

 

Защита от рак

Изследванията показват, че антиоксидантите в гроздето могат да предотвратят или забавят растежа на раковите клетки. Някои видове рак, от които то може да предпази, включва рак на устата, белите дробове, гърлото, панкреаса, простатата и дебелото черво.

 

Плодове или сок

Някои добавки имат същите хранителни вещества като гроздето, но яденето на пресни плодове изглежда носи най-много ползи за здравето. И докато гроздовият сок е полезен, опитайте се да не го пиете твърде често. Сокът е с високо съдържание на захар и ще пропуснете диетичните фибри, които има в цялото грозде.
 
 

Изберете правилния цвят

Количеството антиоксиданти в гроздето зависи от сорта, къде се отглежда и как се бере и обработва. Ясно е обаче, че тъмночервеното и лилавото грозде съдържат повече антиоксиданти, отколкото бялото или зеленото грозде.

 

Какво за виното?

Червеното вино също може да има ползи за здравето. Но не прекалявайте. Мъжете не трябва да пият повече от 2 чаши вино на ден. Жените трябва да се придържат към една. И ако не пиете алкохол, не започвайте сега. Вместо това можете лесно да се насладите на прясно грозде и да получите ползи за здравето от него.

 

 

Източник: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-of-grapes

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.