Кивито e плод, който расте върху вид дървесна лоза от рода Actinidia. За него е известно, че е култивирано в Нова Зеландия, но този плод всъщност произхожда от Източен Китай.
Кивито обикновено расте под формата на овал и е приблизително с размерите на типично пилешко яйце. Кожата му е с цвят на камила, влакнеста и покрита с лек пух. Въпреки размитата си покривка, кожата на кивито е годна за консумация. Месото на кивито е ярко зелено с уникална, но приятна текстура и редици от характерни малки черни семена, които също могат да се консумират. Кивито има сладък, тръпчив вкус, което го прави популярно допълнение към здравословна закуска или обяд.
Кивито е с високо съдържание на витамин С и диетични фибри и осигурява различни ползи за здравето. Този кисел плод може да поддържа здравето на сърцето, храносмилането и имунитета. Кивито е здравословен избор от плодове и е богато на витамини и антиоксиданти. Неговият кисел вкус, приятна текстура и нисък брой калории го правят вкусен и здравословен вариант за закуска, гарнитура или уникален десерт.
Ползи за здравето
Витамините, фибрите и антиоксидантите осигуряват основните ползи за здравето. Месото е богато на витамини, които стимулират имунитета и намаляват риска от заболявания.
Разтворимите диетични фибри, намиращи се в кивито, могат да помогнат за стимулиране на редовното и здравословно храносмилане. Кивито може да осигури други ползи за здравето като:
Имунитет
Кивито съдържа изобилие от витамин С, който стимулира имунния отговор на организма. Всъщност плодът киви съдържа приблизително 230% от дневния препоръчителен прием на витамин С. Този плод осигурява прилив на подсилващи имунитета хранителни вещества във всяка хапка.
Кивито също е богато на антиоксиданти. Антиоксидантите помагат за елиминирането на свободните радикали в тялото и намаляват оксидативния стрес. В крайна сметка това може да предпази тялото от възпаление и заболяване.
Здраве на сърцето
Кивито притежава свойства, които понижават кръвното налягане. Като помага за поддържане на здравословно кръвно налягане и осигурява тласък на витамин С, кивито може да намали риска от инсулт и сърдечни заболявания.
Освен това кивито съдържа и високо ниво на диетични фибри. Фибрите могат да намалят рисковите фактори за сърдечни заболявания чрез понижаване на LDL или лошия холестерол. Излишъкът от холестерол може да доведе до атеросклероза, която е втвърдяване на артериите в сърцето.
Храносмилане
Както в здравата си кожа, така и в месото, кивито съдържа големи количества диетични фибри. Фибрите могат да помогнат за намаляване на запека и различни други стомашно-чревни проблеми и дискомфорт.
Третиране на астма
Изобилието от витамин С в кивито е свързано с намаляването на симптомите на хрипове при някои пациенти с астма. Това важи особено за децата, които изглежда имат най-голяма полза от консумацията на киви.
Здравето на очите
Когато се консумират с други здравословни плодове и зеленчуци, богати на витамини и минерали, високите нива на антиоксидантни витамини и каротеноиди, открити в кивито, могат да помогнат за предотвратяване на очни заболявания и да насърчат цялостното здраве на очите.
Хранителни вещества
Кивито е отличен източник на:
Витамин С
Диетични фибри
Желязо
Каротеноиди
Антиоксиданти
Една порция киви от 140 грама съдържа:
Ккал: 90
Протеин: 1 грам
Мазнини: 1 грам
Въглехидрати: 21 грама
Фибри: 5 грама
Захар: 15 грама
Странични ефекти
Кивито е възхитителен плод, но много хора са засегнати от алергии към киви. Симптомите могат да варират по тежест от много леки до по-тежки. Леките симптоми могат да включват
- Сърбеж или дискомфорт на езика, устните или устата след ядене на киви
- Видим кожен обрив
А тежките симптоми включват:
- Затруднено дишане или други симптоми на астма
- Подуване на гърлото, устните или устата
- Болка в корема
- Световъртеж
- Повръщане
Източник: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-kiwi