Ползите от плодовете: Пъпеш

Богат на хранителни вещества

Разнообразният хранителен профил на пъпеша е несъмнено най-ценният му актив.
 
Всъщност различните хранителни вещества и съединения може да са отговорни за многото му потенциални ползи за здравето.
 
1 порция пъпеш (177 грама) осигурява:
 
Калории: 64
Въглехидрати: 16 грама
Фибри: 1,4 грама
Протеин: 1 грам
Мазнини: 0 грама
Витамин C: 53% от референтната дневна доза (RDI)
Витамин B6: 8% от RDI
Фолат: 8% от RDI
Витамин К: 6% от RDI
Калий: 12% от RDI
Магнезий: 4% от RDI
 
Освен това плодовете и семената на пъпеша също съдържат съединения със силен антиоксидантен капацитет, включително бета-каротин (провитамин А), фитоен, кверцетин и кафеена киселина.
 
 

Може да понижи кръвното

Като цяло диета, богата на плодове и зеленчуци, се свързва с намален риск от високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.
 
По-конкретно, добре е установено, че диета с ниско съдържание на натрий и адекватен прием на калий могат да повлияят положително на регулирането на кръвното налягане.
 
Тъй като пъпешът е плод с ниско съдържание на натрий и калий, той може да ви помогне да поддържате здравословни нива на кръвното налягане.
 
Ако искате да увеличите приема на калий, опитайте да добавите пъпеш към вашата диета. Това е добър източник на калий, като порция от 1 чаша (177 грама) осигурява 12% от RDI.
 
 

Съдържа вещества, жизноноважни за костите

Пъпешът съдържа няколко хранителни вещества, които са жизненоважни за възстановяване и поддържане на здрави кости, включително фолат, витамин К и магнезий.
 
По-специално, пъпешът е добър източник на фолиева киселина – с 1 чаша (177 грама), осигуряваща 8% от RDI.
 
Фолиевата киселина е от съществено значение за разграждането на хомоцистеина – чиито повишени нива са свързани с намалена костна минерална плътност с течение на времето.
 
Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се направят окончателни заключения относно връзката между фолат и здравето на костите, яденето на храни, които съдържат фолат, като пъпеш, може да насърчи здрави кости като гарантира, че нивата на хомоцистеин остават в нормалните граници.
 
Витамин К участва в производството на основен структурен протеин в костите, известен като остеокалцин. Следователно, адекватният прием на витамин К е от съществено значение за здрави кости. Една порция пъпеш осигурява 6% от RDI на този витамин.
 
Освен това можете да задоволите около 4% от дневните си нужди от магнезий с една порция пъпеш.
 
Клетките, отговорни за изграждането и разграждането на костната тъкан, изискват магнезий, за да функционират правилно. Следователно магнезият е друго жизненоважно хранително вещество за здравето на костите.
 
Пъпешът също така съдържа малки количества други хранителни вещества, поддържащи костите, включително калций, фосфор и цинк.
 
 

Може да подобри контрола на кръвната захар

Някои изследвания показват, че редовното ядене на плодове като например пъпеш, може да повиши здравословните нива на кръвната захар.
 
Скорошно седемгодишно проучване сред половин милион души установява, че тези, които консумират пресни плодове всеки ден, са с 12% по-малко вероятно да развият диабет в сравнение с тези, които рядко ядат плодове.
 
При участниците, които вече са имали диабет в началото на проучването, яденето на плодове поне три пъти седмично води до 13-28% по-нисък риск от усложнения, свързани с диабета, в допълнение към 17% по-нисък риск от преждевременна смърт.
 
Въпреки че пъпешът съдържа въглехидрати, които могат временно да повишат кръвната захар, той също така осигурява фибри и други хранителни вещества, които могат да помогнат за подобряване на контрола на кръвната захар с течение на времето.
 
 

Богат на електролити и вода

Когато мислите за хидратация, първото нещо, което вероятно идва на ум, е водата. Въпреки това, за да се хидратира ефективно и правилно, тялото се нуждае от повече от това – има нужда и от електролити.
 
Пъпешът е около 90% вода и съдържа електролити като калий, магнезий, натрий и калций.
 
Тази комбинация от вода и хранителни вещества прави пъпеша чудесен за хидратиране след тренировка, по време на заболяване или ако просто се опитвате да останете хидратирани през целия си ден.
 
 

Може да подпомогне здравето на кожата

Яденето на пъпеш може да поддържа здрава кожа поради високото си съдържание на витамин С.
 
Адекватният прием на витамин С е наложителен за правилното производство на колаген, основен структурен протеин, който е жизненоважен за възстановяването и поддържането на кожата.
 
Освен това, тъй като витамин С е мощен антиоксидант, някои изследвания показват, че той може да защити кожата от увреждане от слънцето.
 
Пъпешът е отличен източник на витамин С – една чаша (177 грама) осигурява 53% от RDI.
 
Въпреки че можете да си набавите витамин С от различни храни, яденето на пъпеш е лесен начин бързо да задоволите ежедневните си нужди – насърчавайки здрава кожа в процеса.
 
 

Може да подсили имунната система

Витамин С е може би най-известен с ролята си в поддържането на имунната функция, а пъпешът има в изобилие.
 
Човешката имунна система е сложна и изисква широк спектър от хранителни вещества, за да функционира правилно – витамин С е критичен компонент.
 
Всъщност изследванията показват, че адекватният прием на витамин С с храната може както да предотврати, така и да лекува различни респираторни и системни инфекции като пневмония и обикновена настинка.
 
Една порция пъпеш (177 грама) осигурява повече от половината RDI за витамин С.
 
 

Може да поддържа правилното храносмилане

Пъпешът съдържа фибри, хранителни вещества, което са добре известни за подобряват здравето на храносмилането.
 
Адекватният прием на диетични фибри забавя реакцията на кръвната захар и насърчава здравето на червата и растежа на здрави чревни бактерии (14, 15).
 
Една чаша (177 грама) осигурява около 1,5 грама или приблизително 5% от RDI за фибри.
 
Всъщност, за някои хора с определени храносмилателни разстройства или тези, които наскоро въвеждат или въвеждат отново фибри в диетата си, плод с по-малко фибри като пъпеш може да се понася по-добре от други храни с високо съдържание на фибри.
 
 

В подкрепа на здравето на очите

Пъпешът съдържа два мощни антиоксиданта: лутеин и зеаксантин.
 
Тези каротеноидни съединения са добре известни с това, че поддържат здравето на очите и предотвратяват развитието на свързана с възрастта загуба на зрение.
 
Изследванията показват, че редовното ядене на храни, които съдържат тези антиоксиданти като пъпеша, може да поддържа правилното функциониране на очите през целия живот.
 
 

В заключение

Пъпешът е сладък плод, който може да бъде открит на много места по света. Месото му е светлозелено, а кората му обикновено е бяла или жълта.
 
Пъпешът е пълен с витамини, минерали и други полезни за здравето растителни съединения. Яденето му може да има няколко ползи за здравето, главно поради богатото съдържание на хранителни вещества.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *