6 бързи съвета за подобряване на имунната система

immune cells

Здравословният начин на живот предлага много предимства – помага за предотвратяване на сърдечни заболявания, диабет тип 2, затлъстяване и други хронични заболявания.

Друго важно предимство е, че здравословните практики повишават имунитета. Имунната система е начинът на тялото да се защитава от инфекции и болести; бори се с всичко – от вируси на настинка и грип до сериозни заболявания като рак.

Имунната система е сложна и се влияе от много фактори:

Добра храна

Да се храните добре означава да наблягате на много плодове и зеленчуци, постни протеини, пълнозърнести храни и обезмаслено или нискомаслено мляко и млечни продукти. Да се храните добре също означава ограничаване на наситените мазнини, холестерола, солта и добавените захари. Правилното хранене осигурява множество хранителни вещества, които поддържат оптимална имунна функция. Имайте предвид обаче, че твърде много от някои витамини и минерали може да бъде вредно. Говорете с вашия лекар, ако смятате, че имате нужда от хранителни добавки.

Физическа активност

Редовната физическа активност помага да се чувствате по-добре, да спите по-добре и да намалите тревожността. В комбинация с правилното хранене, физическата активност може да помогне на човек да поддържа здравословно тегло. Следването на препоръките за физическа активност за вашата възраст осигурява незабавни и дългосрочни ползи. Новопоявилите се изследвания също предполагат, че физическата активност може потенциално да е от полза за имунитета.

Поддържане на здравословно тегло

Наднорменото тегло може да повлияе на функционирането на тялото. Затлъстяването, дефинирано като индекс на телесна маса (ИТМ) от 30 или повече при възрастни, е свързано с увредени имунни функции. Затлъстяването може също така да намали ефективността на ваксините за множество заболявания, включително грип, хепатит В и тетанус. Безопасните начини за поддържане на здравословно тегло включват намаляване на стреса, приемане на здравословни храни, достатъчно сън и редовна физическа активност.

Достатъчно сън

Има все повече научни доказателства, че загубата на сън може да повлияе негативно на различни части на имунната система. Това може да доведе до развитие на голямо разнообразие от здравословни проблеми.

Никакво тютюнопушене

Пушенето може да направи тялото по-малко успешно в борбата с болестите. Пушенето увеличава риска от проблеми с имунната система, включително ревматоиден артрит.

Избягване на алкохол

С течение на времето прекомерната употреба на алкохол може да отслаби имунната система.

В заключение

Начините, по които можете да подсилите имунната си система са да се храните добре, да сте физически активни, да поддържате здравословно тегло, да спите достатъчно, да не пушите и да избягвате прекомерната употреба на алкохол. Имунитетът е защитата на тялото срещу чужди организми. Грижата ви за себе си ще помогне на имунната ви система да се погрижи за вас.

 

Източник: https://www.cdc.gov/nccdphp/dnpao/features/enhance-immunity/index.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *