11 доказани ползи от джинджифил

Джинджифилът е сред най-здравословните (и най-вкусните) подправки на планетата. Принадлежи към семейство Zingiberaceae и е тясно свързан с куркума, кардамон и галангал.

Коренището (подземната част на стъблото) е частта, която обикновено се използва като подправка. Често се нарича корен от джинджифил или просто джинджифил. Джинджифилът може да се използва пресен, сушен, на прах или като масло или сок. Понякога се добавя към преработени храни и козметика.

Следват 11 ползи за здравето от джинджифила, които са подкрепени от научни изследвания.

 

Съдържа джинджерол, който има силни медицински свойства

Джинджифилът има много дълга история на употреба в различни форми на традиционна и алтернативна медицина. Използва се за подпомагане на храносмилането, намаляване на гаденето и борба с грипа и обикновената настинка. Уникалният аромат и вкус на джинджифила идват от неговите естествени масла, най-важното от които е джинджерол.

Джинджеролът е основното биоактивно съединение в джинджифила. Той е отговорен за голяма част от лечебните свойства на джинджифила. Джинджеролът има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти, според изследвания. Например, може да помогне за намаляване на оксидативния стрес, който е резултат от наличието на излишно количество свободни радикали в тялото.

 

Срещу гадене

Джинджифилът е много ефективен срещу гадене. Може да помогне за облекчаване на гадене и повръщане при хора, подложени на определени видове операции.

Джинджифилът може също да помогне при гадене, свързано с химиотерапия, но са необходими по-големи проучвания върху хора.

Въпреки това, той може да бъде най-ефективен, когато става въпрос за гадене, свързано с бременност като сутрешно гадене. Според преглед на 12 проучвания, които включват общо 1278 бременни жени, 1,1-1,5 грама джинджифил може значително да намали симптомите на гадене. Този преглед обаче заключава, че джинджифилът няма ефект върху епизодите на повръщане. Въпреки че джинджифилът се счита за безопасен, говорете с лекар, преди да приемате големи количества, ако сте бременна.

Препоръчва се бременни жени, които са близо до раждане или са имали спонтанни аборти, да избягват джинджифил. Джинджифилът е противопоказан и при анамнеза за вагинално кървене и нарушения на съсирването.

 

Може да помогне за намаляване на теглото

Джинджифилът може да играе роля в загубата на тегло, според проучвания, проведени при хора и животни. Преглед на литературата от 2019 г. заключава, че добавките с джинджифил значително намаляват телесното тегло, съотношението талия-ханш и съотношението ханш при хора с наднормено тегло или затлъстяване.

Проучване от 2016 г. на 80 жени със затлъстяване установява, че джинджифилът също може да помогне за намаляване на индекса на телесна маса (ИТМ) и нивата на инсулин в кръвта. Високите нива на инсулин в кръвта са свързани със затлъстяването. Участниците в проучването са получавали относително високи дневни дози – 2 грама – джинджифил на прах в продължение на 12 седмици.

Преглед на литературата за функционални храни от 2019 г. също заключава, че джинджифилът има много положителен ефект върху затлъстяването и загубата на тегло. Въпреки това са необходими допълнителни проучвания.

Доказателствата в полза на ролята на джинджифила за предотвратяване на затлъстяването са по-силни в проучвания върху животни. Плъхове и мишки, които са консумирали джинджифилова вода или екстракт от джинджифил, постоянно са наблюдавали намаляване на телесното си тегло, дори в случаите, когато са били хранени и с богати на мазнини диети.

Способността на джинджифила да влияе върху загубата на тегло може да е свързана с определени механизми, като например потенциала му да помогне за увеличаване на броя на изгорените калории или намаляване на възпалението.

 

Може да помогне при остеоартрит

Остеоартритът (ОА) е често срещан здравен проблем.

Това включва дегенерация на ставите в тялото, което води до симптоми като болки в ставите и скованост. Един преглед на литературата установява, че хората, които използват джинджифил за лечение на ОА, са забелязали значително намаляване на болката и увреждането.

Наблюдавани са само леки странични ефекти, като неудовлетвореност от вкуса на джинджифила. Участниците в проучването са получавали между 500 милиграма (mg) и 1 грам джинджифил всеки ден в продължение на 3 до 12 седмици. Повечето от тях са имали диагноза ОА на коляното.

Друго проучване от 2011 г. установява, че комбинация от джинджифил, мастика, канела и сусамово масло локално може да помогне за намаляване на болката и сковаността при хора с ОА на коляното.

 

Може драстично да намали кръвната захар

Тази област на изследване е сравнително нова, но джинджифилът може да има мощни антидиабетни свойства.

В проучване от 2015 г. на 41 участници с диабет тип 2, 2 грама джинджифил на прах на ден понижават кръвната захар на гладно с 12%. Освен това драматично подобрява хемоглобина A1c (HbA1c), маркер за дългосрочни нива на кръвната захар. HbA1c е намален с 10% за период от 12 седмици. Има също 28% намаление на съотношението аполипопротеин B/аполипопротеин A-I и 23% намаление на малондиалдехида (MDA), който е страничен продукт на оксидативния стрес. Високото съотношение ApoB/ApoA-I и високите нива на MDA са главни рискови фактори за сърдечни заболявания. 

 

Може да третира хронично лошо храносмилане

Хроничното лошо храносмилане се характеризира с повтаряща се болка и дискомфорт в горната част на стомаха.

Смята се, че забавеното изпразване на стомаха е основен двигател на лошото храносмилане. Интересното е, че е доказано, че джинджифилът ускорява изпразването на стомаха. Хората с функционална диспепсия, което е лошо храносмилане без известна причина, са получавали или джинджифил на капсули, или плацебо в малко проучване от 2011 г. Един час по-късно всички получават супа. Отнема 12 минути, за да се изпразни стомаха при хора, които са приемали джинджифил и 16 минути при тези, които са получили плацебо. Тези ефекти са наблюдавани и при хора без лошо храносмилане.

В проучване от 2008 г. от някои членове на същия изследователски екип, 24 здрави индивида получават джинджифил на капсули или плацебо. На всички им е дадена супа час по-късно. Консумацията на джинджифил, за разлика от плацебо, значително ускорява изпразването на стомаха. Отнема 13 минути за хората, които са получили джинджифил и 27 минути за хората, които са получили плацебо.

 

Може да намали менструална болка

Дисменореята се отнася до болка, усещана по време на менструалния цикъл.

Една от традиционните употреби на джинджифил е за облекчаване на болка, включително менструална болка.

В проучване от 2009 г. 150 жени са били инструктирани да приемат джинджифил или нестероидно противовъзпалително лекарство (НСПВС) през първите 3 дни от менструалния си цикъл. Трите групи са получавали четири дневни дози джинджифил на прах (250 mg), мефенамова киселина (250 mg) или ибупрофен (400 mg). Джинджифилът успява да намали болката толкова ефективно, колкото двете НСПВС.

По-нови проучвания също заключват, че джинджифилът е по-ефективен от плацебо и също толкова ефективен, колкото лекарства като мефенамова киселина и ацетаминофен/кофеин/ибупрофен (Novafen). Въпреки че тези открития са обещаващи, все още са необходими проучвания с по-високо качество с по-голям брой участници в проучването.

 

Може да подпомогне за намаляване на нивата на холестерола

Високите нива на LDL (лош) холестерол са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания. Храните, които ядете, могат да окажат силно влияние върху нивата на LDL.

В проучване от 2018 г. на 60 души с хиперлипидемия, 30-те души, които са получавали 5 грама прах с джинджифил всеки ден, имат спад на нивата на холестерол със 17,4% за период от 3 месеца. Докато спадът на LDL е впечатляващ, важно е да се има предвид, че участниците в проучването са получили много високи дози джинджифил. Дозите, приети по време на изследването за хиперлипидемия, са 5-10 пъти по-високи от нормалното. Вероятно повечето хора може да имат затруднения при приемането на доза от 5 грама достатъчно дълго, за да видят резултатите.

В по-старо проучване от 2008 г., хората, които са получавали 3 грама джинджифил на прах (под формата на капсули) всеки ден, също са забелязали значително намаляване на повечето маркери за холестерол. Техните нива на LDL (лош) холестерол спадат с 10% за 45 дни. Тези открития са подкрепени от проучване при плъхове с хипотиреоидизъм или диабет.

Екстрактът от джинджифил понижава LDL (лошия) холестерол до подобна степен като лекарството за понижаване на холестерола аторвастатин. Субектите на изследването от всичките 3 проучвания също са имали спад в общия холестерол. Участниците в проучването от 2008 г., както и лабораторните плъхове, също са видели намаляване на триглицеридите в кръвта си.

 

Съдържа вещество, което може да помогне за превенция на рак

Джинджифилът е изследван като алтернативно лекарство за няколко форми на рак.

Противораковите свойства се приписват на джинджерола, който се намира в големи количества в суровия джинджифил. Форма, известна като [6]-джинджерол, се счита за особено мощна.

В 28-дневно проучване на индивиди с нормален риск от колоректален рак, 2 грама екстракт от джинджифил на ден значително намаляват провъзпалителните сигнални молекули в дебелото черво. Въпреки това, последващо проучване при индивиди с висок риск от колоректален рак не довежда до същите резултати.

Има някои доказателства, макар и ограничени, че джинджифилът може да бъде ефективен срещу други стомашно-чревни ракови заболявания, като рак на панкреаса и рак на черния дроб.

Може да бъде ефективен и срещу рак на гърдата и рак на яйчниците. Като цяло са необходими повече изследвания.

 

Може да подобри мозъчната функция и да защити срещу Алцхаймер

Оксидативният стрес и хроничното възпаление могат да ускорят процеса на стареене. Смята се, че те са сред основните двигатели на болестта на Алцхаймер и свързания с възрастта когнитивен спад.

Някои проучвания върху животни показват, че антиоксидантите и биоактивните съединения в джинджифила могат да инхибират възпалителните реакции, които възникват в мозъка.

Има и някои доказателства, че джинджифилът може да помогне директно за подобряване на мозъчната функция. В проучване от 2012 г. на здрави жени на средна възраст е показано, че дневните дози екстракт от джинджифил подобряват времето за реакция и работната памет.

В допълнение, многобройни изследвания върху животни показват, че джинджифилът може да помогне за защита срещу свързано с възрастта намаляване на мозъчната функция.

 

Може да помогне за борбата срещу инфекции

Джинджеролът може да помогне за намаляване на риска от инфекции.

Всъщност екстрактът от джинджифил може да инхибира растежа на много различни видове бактерии. Според проучване от 2008 г., той е много ефективен срещу оралните бактерии, свързани с гингивит и пародонтит. И двете са възпалителни заболявания на венците.

Пресният джинджифил може също да бъде ефективен срещу респираторния синцитиален вирус (RSV), често срещан причинител на респираторни инфекции.

 

 

Източник: https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *