Ползи от Л-цистеин

L-cysteine (л-цистеин)
Л-цистеинът е полуесенциална аминокиселина, която се намира естествено в човешкото тяло. Изобилен в богати на протеини храни, Л-цистеин се продава и като хранителна добавка (понякога просто наричана цистеин). Заедно с аминокиселините глутамин и глицин, цистеинът е градивен елемент на мощния антиоксидант глутатион. Тялото може да произвежда цистеин от аминокиселините метионин и серин, но ако те са в недостиг, допълването с Л-цистеин може да запълни липсите.
 
Сред употребите, свързвани с Л-цистеин, са облекчаването на симптомите на грипа, лечението на някои възпалителни заболявания и регулирането на диабета.
 
 

Здравословни ползи

В алтернативната медицина Л-цистеин се използва като естествено лечение за:
 
Ангина
Сърдечно-съдови заболявания
Хроничен бронхит
Диабет
Грип
Възпаление
Възпалително заболяване на червата
Артроза
 
Освен това се твърди, че подобрява здравето на белите дробове при хора с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и помага за предотвратяване на рак на дебелото черво, стимулира спортните постижения и насърчава детоксикацията.
 
Но въпреки многото предполагаеми употреби на Л-цистеин в здравеопазването, изследванията върху ефектите от добавките са ограничени. Преглед на литературата за 2018 г., публикуван в списание Molecules, отбелязва, че ефективността на аминокиселината все още е неясна и са необходими допълнителни изследвания.
 
 
 
Въпреки това, аминокиселината показва потенциална полза за определени здравословни състояния. Ето поглед към няколко ключови открития от наличните изследвания.
 
 
 

Диабет

Изследванията показват, че Л-цистеинът може да помогне при лечението на диабет като понижава кръвната захар, намалява инсулиновата резистентност и предотвратява увреждането на кръвоносните съдове.
 
Преглед на литературата от 2012 г., публикуван в Canadian Journal of Physiology and Pharmacology, установява, че богатият на цистеин суроватъчен протеин подобрява метаболизма на глюкозата при хора и животни с диабет тип 2. Авторите на изследването обаче отбелязват, че са необходими повече изследвания
 
По-ранно проучване, публикувано в Free Radical Biology & Medicine установява, че плъхове с диабет, лекувани с Л-цистеин, имат значително намаляване на нивата на кръвната захар и инсулиновата резистентност. 
 
Въпреки че проучването се основава на животни, а не на хора, аминокиселината показва обещанаващи ползи за тези с диабет.
 
 
 

Колит

Проучване от 2009 г. на холандското списание Biochimica et Biophysica Acta предполага, че Л-цистеинът е обещаващ при лечението на колит, вид възпалително заболяване на червата. При тестове върху прасета учените установяват, че Л-цистеинът може да помогне за намаляване на свързаното с колит възпаление на стомашно-чревния тракт.

 

 

Свободни радикали

Л-цистеинът може да помогне за предотвратяване на свръхпроизводството на свободни радикали, предизвикано от упражнения – процес, за който е доказано, че допринася за оксидативен стрес.
 
В експеримент, включващ 10 мъжки баскетболисти, авторите на проучване от 2007 г., публикувано в „Клинична химия и лабораторна медицина“, установяват, че едноседмичното добавяне с Л-цистеин помага за повишаване на антиоксидантния капацитет и намаляване на производството на свободни радикали.
 
 
 
 

Възможни странични ефекти

Въпреки че малко се знае за безопасността на продължителната употреба на добавките с Л-цистеин, има известна загриженост, че приемането на Л-цистеин в комбинация с някои лекарства – като преднизон и други лекарства, които потискат имунната система – може да увеличи ефикасността на тези лекарства и да предизвика неблагоприятни ефекти.
 
Безопасността на Л-цистеин при бременни жени, кърмачки, деца и такива с влошено медицинско състояние или които приемат лекарства не е установена.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *