Ползи от Л-левцин

L-leucine (л-левцин)

Л-левцинът е основна аминокиселина, което означава, че трябва да се набавя чрез диета, защото тялото не може да я произведе. Л-левцин се съдържа в месо, млечни продукти, яйца, соя и други зърнени продукти. Л-левцинът има потенциални ползи за теглото, чистата мускулна маса и нивата на холестерола, въпреки че някои изследвания са ограничени и противоречиви, защото са правени върху животни, а не хора. Консултирайте се с лекар, преди да приемате левцинови добавки.

 

Поддържане на мускулите

Л-левцинът, подобно на други незаменими аминокиселини, помага за поддържане на мускулната маса. Поради тази причина много културисти и спортисти приемат левцинови добавки. Едно проучване с животни, публикувано в изданието на „Journal of Physiology“ от 1 декември 2005 г., установява, че храненето на възрастни плъхове с левцин инхибира разграждането на мускулните протеини. Друга статия в списанието обсъжда това изследване като обяснява, че въпреки че намаляването на мазнините в храната е препоръчително за по-възрастните хора, продължаването на приема на висококачествен протеин е важно.

 

Ползи за намаляване на теглото

Друго проучване върху животни, което се появява в изданието от май 2009 г. на „Medicine&Science in Sports&Exercise“, оценява ефекта на Л-левцин заедно с физически упражнения върху загубата на тегло при плъхове, които преди това са били диета с високо съдържание на мазнини в продължение на 15 седмици. Изследователите разделят тези плъхове на две групи за упражнения, като едната група получава левцинови добавки. Упражненията, комбинирани с левцин, имат по-силен ефект върху загубата на тегло, отколкото само упражненията.

 

Поддържане на нивата на холестерола

По време на изследването от май 2009 г. в „Medicine&Science in Sports&Exercise“, добавките левцин при плъховете също повишават нивата на липопротеинов холестерол с висока плътност в кръвта, така наречения „добър“ холестерол. Изследване, публикувано в изданието от юни 2007 г. на „Diabetes“, изследва ефектите върху нивата на холестерола при мишки, на които е добавен левцин в питейната вода. Левцинът няма забележителни метаболитни ефекти върху плъховете, които ядат редовна храна. Но той оказва значително въздействие върху групата, хранеща се с високо съдържание на мазнини, в сравнение с други мишки, които ядат същата диета без добавка на левцин. Консумирането на левцин води до 32% намаляване на наддаването на тегло и 25% намаляване на телесните мазнини при тези мишки. Заедно с това подобрява чувствителността към инсулин и предотвратява висока кръвна захар. Мишките, получаващи левцин, също са имали намалени нива на липопротеинов холестерол с ниска плътност, „лошия“ холестерол, с 53% и намалени нива на общия холестерол с 27%.

 

 

Източник: https://www.livestrong.com/article/253144-l-leucine-benefits/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *