Ползи за здравето
Инсулинова чувствителност
Доказано е, че полифенолите в ягодите подобряват инсулиновата чувствителност при възрастни без диабет. Не само, че ягодите са с ниско съдържание на захар, те също могат да помогнат за метаболизирането на други форми на глюкоза.
Защита на кожата
Ягодите имат противовъзпалителни ефекти, които могат да предотвратят увреждане на кожата, когато се прилагат локално. В едно малко проучване козметичните процедури на базата на ягоди предпазват кожата, изложена на вредно ултравиолетово А (UVA) лъчение, особено в комбинация с коензим Q10.
Контрол на остеоартрита
Едно малко проучване показва, че противовъзпалителните ползи от ягодите могат да защитят и други части на тялото, включително ставите. За хора с остеоартрит и болки в коляното, ягодите могат да помогнат за намаляване на болката и отока и да подобрят качеството на живот. Доказано е, че консумацията на ягоди значително намалява постоянната, периодичната и обща болка при хора с остеоартрит.
Превенция на други болести
Ягодите съдържат широк спектър от биоактивни съединения, които са показали защитни ефекти срещу хронични заболявания. Техните антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти могат да подобрят когнитивната функция и психичното здраве. Някои изследвания показват, че включването на ягоди, както и други горски плодове, в диетата може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, рак, болест на Алцхаймер и други заболявания.
Хранително съдържание
- магнезий
- фосфор
- калций
- калий
- фолиева киселина
- витамин К
Употреба
- Палачинки с резенчета ягоди
- В салата от кейл с козе сирене и настъргани бадеми
- Чийзкейк с цели или нарязани ягоди
- В кисело мляко
- С бита сметана за десерт или закуска
- Замразени ягоди към смутита
Източник: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-strawberry