Разликите между различните видове магнезий

magnesium (магнезий)

Магнезий е една от онези добавки, която е много добре известна със своите ползи. Магнезият участва в над 300 биохимични процеса в организма. Една от най-важните му функции е, че той играе ключова роля в производството на енергия и това го прави жизненоважен за всички клетъчни функции и процеси. Той подкрепя нормалната мускулна и нервна функция, поддържа сърдечния ритъм, поддържа здрава имунна система и силни кости.

Широката гама от ползи за здравето и биологичната активност го правят ефективен при справяне с редица често срещани заболявания и състояния, включително фибромиалгия, хронична болка, диабет, остеопороза, сърдечно-съдови заболявания и главоболие. Многобройни проучвания показват, че добавката магнезий подобрява гореспоменатите състояния.

Проблемът с този основен минерал е, че повечето хора нямат достатъчно високи нива за оптималното си здраве. Постепенното изчерпване на хранителните вещества от почвите оставя много плодове и зеленчуци с ниско съдържание на магнезий. Друг фактор, който допринася за дефицита на магнезий, е, че в организма той често се изчерпва от различни състояния и лекарства.

Като добавка магнезият най-често се намира в малки количества в мултивитамините. Минералите като магнезий или калций трябва да се комбинират с друга молекула за стабилизиране на съединението. Всяка комбинация, посочена като хелат (напр. магнезиев цитрат) има различна абсорбция, бионаличност и терапевтична стойност за организма. Тези допълнителни молекули могат наистина да повлияят на лечебната стойност на магнезия, а някои дори имат благоприятни ефекти сами по себе си. Най-често срещаните форми и техните ползи са изброени по-долу:

 

Магнезиев оксид

Тази форма има силно слабително действие. Въпреки че тази комбинация съдържа голяма част магнезий в сравнение с оксидната молекула, тя има лоша бионаличност и действа като разхлабително; следователно се счита за най-малко оптималната форма за използване като добавка.

 

Магнезиев сулфат

Тази форма често се използва като венозен препарат, но не и за приемане през устата. Тъй като лесно се абсорбира през кожата, също се добавя и в солите за баня на Epsom.

 

Магнезиев цитрат

Често използвана форма, която има по-добра бионаличност в сравнение с оксида. Освен това той се абсорбира много бързо в храносмилателния тракт, но има разхлабителен ефект. Тази форма се намира в много добавки и е солиден вариант за възстановяване на дефицит.

 

Магнезиев аспартат

Тази форма има повишена бионаличност в сравнение с оксид и цитрат. Има някои обещаващи клинични проучвания, проведени през 60-те години, които установяват, че комбинация от магнезиев и калиев аспартат има положителен ефект върху умората и намалява хипервъзбудимостта на мускулите. Физиологично това има смисъл, тъй като и магнезият, и аспарагиновата киселина са критични за производството на клетъчната енергия. Тази форма не се среща често, но се използва при синдром на хронична умора.

 

Магнезиев глицинат

Глицинът е добре известна успокояваща аминокиселина. Тази комбинация има добра бионаличност и няма слабително действие, тъй като глицинът активно се транспортира през чревната стена. Поради успокояващия и релаксиращ ефект както на глицин, така и на магнезий, тази комбинация се използва успешно при хронична болка и мускулна хипертоничност.

 

Магнезиев малат

Тази по-малко известна комбинация е проучена за употреба при фибромиалгия. Тъй като малатът е субстрат в клетъчния енергиен цикъл, той може да помогне за подобряване на производството на АТФ; има някои предварителни доказателства, че може да намали мускулната болка и чувствителните точки при пациенти с фибромиалгия.

 

Магнезиев оротат

Това е друга сравнително непозната хелатна комбинация, съдържаща оротатна киселина. Тази форма има добра бионаличност е била проучена специално за здравето на сърцето. Оротатите могат да проникнат в клетъчните мембрани, което позволява ефективното доставяне на магнезиевия йон до най-вътрешните слоеве на клетъчните митохондрии и ядро. Самите оротати увеличават образуването на РНК и ДНК, което може да помогне на сърдечните клетки да се възстановят и следователно да подобрят функцията. Доказано е, че комбинацията подобрява сърдечната недостатъчност, симптомите на стенокардия и физическите упражнения при клинични тестове.

 

Магнезиев таурат

Магнезият и аминокиселината таурин споделят способността за подобряване на сърдечната функция; всяко едно има потенциален ефект върху чувствителността към инсулин, а също и успокояващ ефект върху нервно-мускулната възбудимост. Действията и на двете имат поразителни прилики, когато става въпрос за сърдечно-съдовото здраве. И двете имат ефект на намаляване на кръвното налягане, стабилизират нервните клетки, подобряват свиването на сърдечния мускул и имат антитромботичен ефект. Освен това е доказано, че ниските нива на витамин В6 допълнително изчерпват както магнезия, така и таурина.

 

Магнезий L-треонат

Тази форма на магнезий е наскоро проучена за подобряване на паметта и мозъчната функция. Едно предварително проучване при животни установява, че значително подобрява както краткосрочната, така и дългосрочната памет като повишава оценките с 15% за краткосрочната памет и 54% за дългосрочната памет в сравнение с магнезиевия цитрат. Въз основа на това проучване изглежда, че магнезият-L-треонат е силно усвоима форма на магнезий, която може да подобри мозъчната функция. Въпреки че това изследване е обещаващо, са необходими допълнително, за да се потвърди ползата от него.

 

Магнезиев пидолат (пиколинат)

Тази форма на магнезий предизвиква интерес, тъй като е много евтина и лесно може да бъде превърната в течна добавка. Реално не са провеждани значителни изследователски проучвания в подкрепа на неговите специфични ползи за здравето. Негативната страна на тази форма е, че молекулата пидолат няма никакви допълнителни ползи за здравето.

 

 

Благодарение на широките си полезни ефекти, магнезият наистина се превръща в съществена здравословна добавка с отличен профил на безопасност. Могат да се използват различни форми на магнезий за специфични проблеми, свързани със здравето и за повишаване на бионаличността. Може да помислите върху изложеното по-горе и дейността на всяка форма, за да изберете най-подходящия за вас.

 

 

Източник: https://aor.ca/understanding-different-types-of-magnesium/

 

Здраве и Благополучие

Now Foods – Magnesium Citrate Pure Powder – 227 g

38.00 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *