8 ползи за здравето от MSM (метилсулфонилметан)

MSM article

Метилсулфонилметанът, по-известен като МСМ, е популярна хранителна добавка, използвана за третиране на широк спектър от симптоми и състояния.


Това е съединение, съдържащо сяра, което се намира естествено в растенията, животните и хората. Може да се произвежда и в лаборатория за създаване на хранителни добавки под формата на прах или капсули.


МСМ се използва широко в областта на алтернативната медицина и от хора, които търсят естествен начин за облекчаване на болките в ставите, намаляване на възпалението и засилване на имунитета.


В допълнение, изследванията подкрепят използването му при лечение на редица състояния от артрит до розацея.


Следват 8, подкрепени от науката, здравословни ползи от МСМ:

 

1. Може да намали болката в ставите

Едно от най-популярните приложения на МСМ е за намаляване на болките в ставите или мускулите. Доказано е, че е от полза за хората със ставна дегенерация, което е често срещана причина за болка в коленете, гърба, ръцете и бедрата.


Дегенерацията на ставите може да повлияе негативно на качеството на живот, като ограничи движението и мобилността.


Проучване върху 100 души над 50-годишна възраст установява, че лечението с добавка, съдържаща 1200 mg МСМ за 12 седмици, намалява болката, сковаността и отока в ставите в сравнение с плацебо.
Групата, която получава добавката, също отчита подобрено цялостно качество на живот и по-малко затруднения при ходене и ставане от леглото.


Друго проучване при 32 души с болки в долната част на гърба установява, че приемът на глюкозамин добавка, съдържаща МСМ, значително намалява лумбалната скованост и болка при движение и значително повишава качеството на живот.

 

2. Има противовъзпалителни ефекти като повишаване на нивата на глутатион

Противовъзпалителните свойства на МСМ са добре документирани от научни изследвания. Смята се, че МСМ инхибира NF-kB, протеинов комплекс, участващ във възпалителните реакции в тялото.


Освен това МСМ може да повиши нивата на глутатион, мощен антиоксидант, произведен от вашето тяло.
Проучване при 40 физически активни мъже показва, че приемането на 3 грама МСМ преди упражнение намалява отделянето на възпалителни цитокини и предотвратява свръх стрес на имунните клетки в сравнение с плацебо.

 

3. Може да ускори възстановяването след упражнения чрез намаляване на мускулното увреждане и стреса

По време на интензивни упражнения възниква мускулно увреждане и се увеличава оксидативният стрес. Това кара спортистите да изпитват мускулна болезненост и болка, което може да попречи на атлетичните резултати и тренировките.


МСМ може естествено да ускори възстановяването на мускулите след интензивни упражнения чрез намаляване на възпалението и оксидативния стрес.
Проучване при 18 мъже показва, че приемането на 50 mg МСМ прах на kg телесно тегло в продължение на 10 дни значително намалява предизвиканото от физическо натоварване увреждане на мускулите и повишава антиоксидантната активност след 14 км бягане.


Може също да е от полза за намаляване на болката след продължително упражнение.
В едно проучване 22 здрави жени са получават 3 грама МСМ или плацебо на ден в продължение на три седмици, сладвано от полу-маратон. МСМ групата отчита по-малка мускулна болезненост и болки в ставите в сравнение с плацебо групата.

 

4. Помага за облекчаване на симптомите на артрит чрез намаляване на болката и сковаността

Артритът е често срещано възпалително състояние, което причинява болка, скованост и намален обхват на движение в ставите.


Тъй като МСМ има мощни противовъзпалителни свойства, често се използва като естествена алтернатива на лекарствата за подобряване на свързаните с артрита симптоми.
Проучване при 49 души с остеоартрит на коляното установява, че приемането на 3,4 грама МСМ  на ден в продължение на 12 седмици намалява болката и сковаността и подобрява физическата функция в сравнение с плацебо.


Друго проучване установява, че комбинирането на МСМ с глюкозамин и хондроитин е по-ефективно при намаляване на болката и сковаността при хора с остеоартрит на коляното, отколкото само глюкозамин и хондроитин.

 

5. Може да помогне за облекчаване на симптомите на алергия чрез намаляване на възпалението

Алергичният ринит е алергична реакция, която причинява симптоми като сълзене на очите, кихане, сърбеж, хрема и запушване на носа. Най-честите причинители на алергичен ринит включват животински пърхот, цветен прашец и плесени.


След излагане на алерген се отделят много възпалителни вещества като простагландини и цитокини, което води до неприятни симптоми.
Проучванията показват, че МСМ може да бъде ефективен за намаляване на симптомите на алергичен ринит.


Той може да намали алергичните реакции чрез намаляване на възпалението и инхибира освобождаването на цитокини и простагландини.
Проучване при 50 души с алергичен ринит установява, че доза от 2600 mg МСМ на ден за 30 дни намалява симптомите, включително сърбеж, хрема, задух, кихане и кашлица.

 

6. Може да засили имунитета и да ви помогне да останете здрави

Имунната ви система е специализирана мрежа от тъкани, клетки и органи, която защитава тялото ви от болести. Тя може да бъде отслабена от неща като стрес, болести, неправилна диета, недостатъчен сън или липса на активност. Серните съединения като МСМ играят важна роля за здравето на имунната система.

Например, МСМ може да бъде ефективен за намаляване на оксидативния стрес и възпаления, които могат да отслабят имунитета. Тъй като е ефективен за намаляване на нивата на възпалителни съединения като IL-6 и TNF-ɑ, МСМ може да намали стреса върху имунната ви система.

Освен това, той играе роля в създаването на глутатион, основния антиоксидант в тялото. Може също да помогне за повишаване нивата на това важно съединение. Наличието на адекватни нива на глутатион е от решаващо значение за цялостното здраве и функция на имунната ви система.

 

7. Може да подобри здравето на кожата чрез укрепване на кератина

Кератинът е протеин, който действа като основен структурен компонент във вашата коса, кожа и нокти. Той съдържа високи нива на съдържащата сяра аминокиселина цистеин. Ето защо изгорялата коса излъчва характерна сярна миризма.

МСМ може да бъде полезен за здравето на кожата, като действа като донор на сяра за кератина. Това от своя страна може да помогне за укрепването на този важен протеин.

МСМ също помага за намаляване на възпалението, което може да увреди кожните клетки и да причини признаци на преждевременно стареене като бръчки.

Той дори може да намали симптомите на проблемни състояния на кожата като розацея, което може да причини зачервяване, дразнене и възпаление на кожата. Едно проучване показва, че когато се прилага върху кожата, МСМ значително подобрява симптомите на зачервяване, сърбеж, възпаление, хидратация и цвета на кожата при хора с розацея.

 

8. Може да има свойства за борба с рака

Една от най-новите области на изследване, включваща МСМ, е нейната ефективност в борбата с раковите клетки. Въпреки че изследванията са ограничени, резултатите досега са обещаващи.

Няколко проучвания с епруветки показват, че МСМ инхибира растежа на раковите клетки на стомаха, хранопровода, черния дроб, дебелото черво, кожата и пикочния мехур. Изглежда, че това се случва като уврежда ДНК на раковите клетки и стимулира смъртта на ракови клетки.

МСМ също така изглежда, че предотвратява разпространението на ракови клетки, известни също като метастази.

Изследване при мишки с рак на черния дроб показва, че тези, които са инжектирани с МСМ, имат по-малко тумори, по-малък размер на тумора и по-малко увреждане на черния дроб от тези, които не са получили лечението.

Въпреки че тези резултати са обнадеждаващи, са необходими още изследвания, за да се определи безопасността и ефикасността на използването на МСМ при лечение на рак.

 

Безопасност и странични ефекти

МСМ се счита за безопасен и като цяло се понася добре с минимални странични ефекти. Големи регулаторни агенции, като FDA, са му дали най-общо признатото като безопасно (GRAS) обозначение.

Направени са множество изследвания за токсичност, за да се оцени безопасността на МСМ, а дозите до 4.8 грама на ден изглежда са безопасни.

Въпреки това, някои хора могат да получат леки реакции, ако са чувствителни към МСМ, като стомашни проблеми като гадене, подуване на корема и диария. Когато се прилага върху кожата, може също да причини леко дразнене на кожата или очите.

Освен това има опасения от смесването на МСМ с алкохол, тъй като други лекарства, съдържащи сяра, могат да причинят нежелани реакции при смесване с алкохолни напитки. Все още обаче няма проучвания за тази потенциално проблемна комбинация.

 

В заключение

МСМ е популярна добавка с голямо разнообразие от приложения.

Изследванията показват, че може да е полезнa за намаляване на болките в ставите, намаляване на възпалението, подобряване на здравето на кожата, намаляване на симптомите на алергия и ускоряване на възстановяването след упражнения.

Освен това някои доказателства предполагат, че МСМ може да засили имунната система и може да има свойства, борещи се с рак.

Изглежда, че МСМ е безопасен и проучванията отчитат само минимални странични ефекти.

Въпреки че настоящите открития за МСМ са обещаващи, са необходими още изследвания, за да се разберат всичките му потенциални ползи, както и възможните странични ефекти.

 

 

Източник: https://www.healthline.com/nutrition/msm-supplements

 

MSM в iHealth:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *