3 опасни неща, които детето ви просто трябва да направи

неща

Всички сме свидетели на това колко много децата обичат да нарушават правилата. Дали, за да провокират родителите, да покажат лична воля или просто за забавление. Децата имат своите аргументи, както и ние, възрастните, нашите. Повечето от тези правила целят да предпази децата от нараняване, болка, необмислен инцидент. И въпреки това, ако дадете на децата си списък със забранени неща, те ще рискуват. На своя глава. Нещо като „кажи ми какво ми забраняваш, за да си направя план за действие“.

Гивън Тули обяснява повече от добре на какво се дължи този феномен и какво можем да направим в своята лекция за TED „5 опасни неща, които трябва да позволите на децата си да направят.“ Тули обяснява как и защо трябва да обясним на децата си опасността, за да ги научим да се справят с нея. Не само, докато са под наша опека, но и като възрастни. Ако никога не позволим на децата си да поемат риск и да пофлиртуват с опасността, те никога няма да се научат да пазят себе си и другите в безопасност.

Детето и острите предмети

Ако видите, че детето ви проявява интерес към остри предмети, например нож и вече е достатъчно голямо, за да се научи да го използва – дайте му този шанс. Много е важно да обясните на детето си как се използва ножа и какво може да стане ако не го използваме правилно. Все пак обяснете на детето ви, че когато порасне голямо ще може да реже зеленчуците на салата и т.н., но за сега е най-безопасно това да правите вие, родителите. Важното тук е, че няма забрана, а вместо това има отложено във времето действие.

Детето и играта с огъня

Огънят е нещо, което е удивлявало предците ни и все още ни кара да настръхваме във възхита. Играта с огъня, от друга страна, се е превърнало в нарицателно за предприемането на опасни и рисковани действия. Не забравяйте да научите детето си колко голяма е силата на огъня. Дали като демонстрирате запалването на клечка кибрит или силата на огъня да унищожава, например лист хартия. Всъщност това е безценен урок за силата като цяло, която може да топли и защитава, но и да разрушава. Урок, за който детето ви ще ви е благодарно.

Детето и катеренето

Може би сте виждали ентусиазма в очите на детето ви, когато се затича към високата катерушка в парка. Да, те просто обожават да правят невъзможни неща, защото по този начин градят самооценката си и се чувстват герои. Вместо да им забраняваме, нека им обясним как да се катерят безопасно на практика, включително важността на това наблизо да има възрастен. Децата всъщност са добри катерачи, защото са леки и ловки, а когато възприемат „правилата“ за безопасно катерене, това ще повиши самооценката им и ще им вдъхне увереност в себе си и кураж!

Екатерина Кьосева

Екатерина Кьосева

Екатерина e психолог, преподава йога и организира семинари за себеразвитие. Писането е друга нейна голяма страст, която й позволява да "играе" с гледните точки и да разширява собственото си възприятие за живота!

Leave a Response