Учени обясниха защо мъжете по-често страдат от аутизъм

Генетици намериха възможно обяснение на феномена защо силният пол по-често страда от аутизъм. Това може да бъде свързано с алгоритъма на гените, чиято работа се различава в мозъка на мъжете и жените, посочва статия, публикувана в сп. „Nature“. До ден днешен тoчнитe пpичини зa аутизмa остaвaт нeяcни за медиците, знае се само, че гeнитe игpaят вaжнa роля в нeгoвoтo paзвитиe. Дoсегa нe ca уcтaнoвeни мyтaции, кoитo caми пo cебe cи предизвиквaт аутизъм, нo пoвeчe oт 100 пpaвят хоратa пo-yязвими към тoвa paзcтройcтвo.

На четирима мъже аутисти се пада една жена с това заболяване

Autism

„Една от главните загадки на аутизма се крие в това, че той поразява основно мъжете. Не разбирахме на какво се дължи това, но успяхме да докажем, че тази особеност на болестта е свързана с това как работи центърът на удоволствие по време на придобиване на нови навици“, заяви изследователят Тед Абел от университета в Айова, САЩ.

74/365 - autism awareness.

Аутизмът се смята за едно от най-разпространените заболявания, свързано с нарушения в работата на нервната система. Социални изследвания и здравни регистри на населението показват, че нежният пол по-рядко страда от аутизъм – на всеки четирима мъже се пада по една жена аутист.

Учените предполагат, че причината се крие в различията в работата на гените на слабия и силния пол, макар че тази теория все още не е потвърдена на практика. Абел и колегите му открили възможното обяснение на феномена, докато провеждали изследване с мишки. Животните имали дефект на един от гените, който е свързан с развитието на аутизма. Когато екипът отделил гените, управляващи активирането на ERK1/2 киназите (една от най-важните сигнални молекули на нервната система), поведението на гризачите рязко се променило – мъжките престанали да изпитват удоволствие от общуването със себеподобни и от друти приятни преживявания. Женските гризачи по никакъв начин не променили поведенето си след отделянето на същата част от ДНК.

Autism

Подобни промени на поведението са ясно видими и при работата на мозъка – науката е доказала, че когато човек (или мишка) изпитва приятни емоции, нервната система активира две области – център на обучение и център на удоволствие. Съвместната им активност кара хората и животните да запомнят приятното усещане и да се стремят към повтарянето му. Съответно, нарушението на връзките между тези центрове, каквото се случва в мозъците на мишките аутисти, превръща подобни ситуации, които обикновено носят удоволствие, в напълно безинтересни за тях.

Теорията обяснява самоизолацията на аутистите

„Тази теория обяснява защо аутистите почти не общуват с околните – на тях просто не им е интересно, а понякога дори им е неприятно. Изводите от изследването ни обяснява и защо аутистите обикновено имат много тесен и специфичен кръг от интереси, много трудно учат езици и се затрудняват при ученето в училище“, казва за сп. „Nature“ Тед Абел.

loneliness

Все още не е ясно, с какво именно се различава работата на ERK1 и свързаните с него гени в ДНК на мъжете и жените. Учените се надяват съвсем скоро да успеят да разгадаят на какво се дължат тези различия. Според Тед Абел и колегите му, правейки подобно откритие, в бъдеще ще могат да очертаят факторите и причините за възникването на аутизма и може би ще намерят нови методи за борба с него.

Снимки: Flickr

Leave a Response