ЕКО съзнание: защо да спираме водата, докато си мием зъбите

еко

Защо е ЕКО да спираме водата, докато си мием зъбите и за навика ни да разхищаваме земните ресурси. Темата е дълга. Самата аз до неотдавна съвсем не се замислях за това. До момента, в който един приятел, гледайки ме да мия чинии, докато съм оставила водата да тече, не ме попита: „- Май имаш навика да разхищаваш.“ Аз естествено преминах в защитна позиция и отговорих: „Аз действам от гледна точка на изобилието.“ Е, изобилието си е изобилие, а водата на планетата ни е на привършване. Малко след това си дадох сметка, че трябва да премисля навиците си по отношение на водата, както и да ги променя. Ако не аз – кой?

Защо е важно да спираме водата, когато не я ползваме?

Забелязали ли сте колко много реки са пресушени. Водата малко по малко изчезва, а ние все още оставяме водата да тече, докато си мием зъбите и се оглеждаме в огледалото. Може да е вярно, че водата се пречиства и се ползва отново и отново, но е вярно и че в този процес голяма част от водата се губи. И също така за целия този процес се изразходва огромно количество електроенергия. От друга страна, глобалното затопляне заедно с повишените ни нужди от вода, водят до огромен дефицит. В някои държави това отдавна е огромен проблем, водещ до страдания и болести. А ние някак все още си заравяме главата в пясъка, правейки се, че проблем няма. Но проблем има.

Защо въпреки това я разхищаваме?

Все още много голяма част от нас просто не се замислят. Да, по-лесно е да не мислим. Иска се еко съзнание, осъзнатост и отговорно отношение, за да започнем да мислим за планетата, както и за начините, по които можем да я опазим. Решението е лично ваше. Понякога имаме нужда от някой, който да ни напомни, друг път – това е безполезно, защото не можем да поемем отговорност и да спрем да разхищаваме земния ресурс. В крайна сметка всичко зависи от нас ДНЕС. Ако не започнем сега, кога?

Екатерина Кьосева

Екатерина Кьосева

Екатерина e психолог, преподава йога и организира семинари за себеразвитие. Писането е друга нейна голяма страст, която й позволява да "играе" с гледните точки и да разширява собственото си възприятие за живота!

Leave a Response