Вижте как телевизията влияе върху психичното ви здраве

телевизията

Може би сте чували от родителите си или дори самите вие казвате на децата си, че гледането на телевизия е вредно за очите. Но въпреки това продължавате да използвате този „отдушник“, когато се чувствате уморени или просто искате да не мислите за нищо. Но трябва да знаете, че гледането на телевизия влияе много по-дълбоко върху нашата психика, отколкото си мислехме до сега.

Вижте как това „безобидно“ домашно забавление влияе върху нашия мозък и психично здраве!
Телевизията ни пристрастява

Факт е, че телевизионните програми са създадени така, че да предизвикат ефект на пристрастяване, което естествено цели да гледаме още и още. Това се случва чрез натискане на нашите чувствителни бутони, каквито са копнежите и любопитството. Сериалите и програмите тип „Биг Брадър“ са създадени така, че да чакаме с нетърпение следващия епизод, а междувременно продуцентите трупат печалба от реклами, смс-и от зрителите и какво ли още не. Проблемът е, че пристрастяването краде времето и енергията ни, които бихме вложили в нещо далеч по-съзидателно от това да чакаме с нетърпение следващото предаване.

Телевизията причинява проблеми с концентрацията

Визуалните стимули, докато гледаме телевизия, се сменят изключително  бързо и това постепенно води до проблеми с концентрацията и вниманието. Когато мозъкът редовно е затрупан с тази свръхстимулация той постепенно губи способността си да се концентрира върху нещата с по-бавен ритъм, каквито са активностите в ежедневието.

Следващият път, когато прекарате няколко часа в гледане на любимото си предаване опитайте да се фокусирате върху това, което правите междувременно – храните ли се или говорите с някого? Колко стимули от реалния живот забелязахте, докато съзнанието ви прескача към екрана? Най-вероятно информацията, която наситина достига до съзнанието ви ще е изключително ограничена и ще сте изпуснали голма част от важните стимули в актуалната си среда, докато следите стимулите на екрана.

Телевизията причинява състояние на транс

Гледането на телевизия наистина може да ни откъсне от истинския ни живот и да ни вкара в едно посоянно състояние на транс и замаяност. Още повече, че техниките за нервно-лингвистично програмиране (НЛП) и други хипнотични техники, които действат върху мозъка ни отдавна се използват при създаването на реклами, и дори в представянето на информацията в новинарските блокове.

Телевизията ни прави пасивни

Най-опасният ефект от всички – пасивността. Постоянното облъчване със стимули и мнемонични техники водят до понижена активност на мозъка. Или до състоянието, в което изпадаме преди сън или т.н. хипнотично състояние. В тези моменти мозъкът е изключително внушаем. Така ние можем да приеме реплики и идеи, които чуваме от предаванията, за свои собствени. Спираме да мислим и приемаме информация, без да се замисляме дали тя за нас е адекватна или не. Това води до пасивност на ума и поведението, които ни ревръщат в „лесно управляеми”.

Общо казано гледането на телевизия води до състояние на пристрастяване, транс, пасивност, липса на концентрация и внимание. И в крайна-сметка – на лично мнение. Това ни прави лишени от „себе си” хора, които се затварят в омагьосания кръг на неавтентичността. А вие какво мислите за телевизията?

Екатерина Кьосева

Екатерина Кьосева

Екатерина e психолог, преподава йога и организира семинари за себеразвитие. Писането е друга нейна голяма страст, която й позволява да "играе" с гледните точки и да разширява собственото си възприятие за живота!

Leave a Response