Опитайте табата и горете калории с висока скорост!

Чували ли сте за популярната и много модерна напоследък тренировка, наречена табата?

Табата е високоинтензивен тренировъчен режим, с помощта на който можете да постигнете забележителни резултати за кратко време. Той е известен още като  „протоколът Табата“, по името на  д-р Изуми Табата. Именно той през 1996 г. публикува доказателства за зашеметяващите резултати от тази тренировка.

Каква е тайната на табата?

Тя се крие именно в нейната интензивност. Когато тренирате с нисък или среден интензитет, горенето на калории приключва с края на вашата тренировка. Табата обаче е различна. Като високоинтензивна тренировка, тя ви гарантира, че горенето на калории продължава часове, след като сте приключили упражненията. И именно заради това този метод е много по-успешен от всички останали.

При всяка тренировка табата се правят осем различни серии упражнения с продължителност от 20 секунди. Почивката между тях е само 10 секунди. Целта е да се направят максимален брой повторения на всяка серия.

Правилата са прости.

За да не получите зверска мускулна треска, е наложително да започнете с разгряване на мускулите си.

Важно е да се подберат упражнения, които да включват всички мускулни групи. И най-хубавото е, че можете да правите тренировката и вкъщи. Не е задължително да посещавате фитнес залата.

Можете например да започнете с клекове. Да продължите с подскоци, напади, лицеви опори, коремни преси и любимия  на всички фитнес маниаци планк.

Табата се популяризира от много известни фитнес гурута.

Сред тях е и популярната австралийска треньорка Кайла Айстинс. В нейната програма от ежедневни упражнения например 2 или 3 пъти седмично има т.нар. предизвикателства. Те действат именно на принципа, по който се прави табата – интензивни упражнения, които трябва да се изпълнят за определено време. И резултатите са наистина впечатляващи.

Дори да сте напреднали, помнете, че табата не се прави всеки ден. Достатъчно е да изпълнявате упражненията 2-4 пъти седмично и скоро ще можете да се радвате на супер стегнато и тонизирано тяло.

 

снимки: Pixabay, Instagram

Leave a Response