След майчинството – напълняване или отслабване? Жените в майчинство все по-често стават фитнес звезди

Много хора асоциират жената в отпуск по майчинство с недоспалост, непрестанна умора, разпуснато тяло и безкрайни грижи. Все повече млади майки обаче искат да изглеждат красиви и да си върнат формата бързо след раждането и включват децата си в борбата с килограмите.

Спортна зала за трима

Американката Чарити Леблан става изключително популярна в интернет, защото след раждането не само, че се увлича по фитнеса, но и предлага на последователите си в социалните мрежи оригинални тренировки, в които включва децата си, вместо да използва гирички и други тежести.

Чарити има над 290 000 последователи в Instagram, което не е малко предвид голямата конкуренция на фитнес ентусиасти и блогъри, посветени на здравословния начин на живот. Но с какво американката успява да спечели симпатиите на толкова много хора? 28-годишната жителка на Флорида е майка на две момичета. Не е имала и споделя, че едва ли ще има време за ходене във фитнеси и спортни зали. Когато вижда, че изцяло е изгубила хубавата форма на талията си след раждането и е натрупала няколко излишни килограми, Чарити решава, че ще направи нещо по въпроса. Започва да тренира у дома. И за да не се чуди как да забавлява децата междувременно, ги включва в тренировката, така че и те да не скучаят.

Младата майка измисля десетки начини, за да натовари различни части от тялото си – от проблемните бедра, през разпуснатия корем и недотам стегнатото дупе. Децата й също са във възторг от упражненията, приемат фитнеса като игра. Чарити признава, че понякога й се налага да уговаря малчуганите да се включат, но в повечето случаи сами проявяват желание. Смята, че тренирайки вкъщи помага не само на себе си, но и на децата си, защото възпитава спортен дух, навици за движение и възприятие за активен начин на живот.

Бягство от детската истерия

Британката Ники Рийс е следващата претендентка за своеобразна фитнес звезда след раждането на детето й. Тя има над 250 000 последователи в Instagram. Преди две години става горда майка, но освен щастие, че е станала родител, изпитва сериозно притеснение за вече недотам стройната си фигура.  През 2015 година Ники решава да се вземе в ръце и да отдели внимание на фигурата си, въпреки непрестанната липса на време. Вижда в социалните мрежи профила на австралийката Кайла Итсинес, която е световноизвестен фитнес инструктор и е разработила система за упражнения у дома. Ники започва да я прилага и след две години самата тя става фитнес звезда в интернет.

През юли тази година пуска фотоколаж от типа „Преди и сега“, който предизвиква фурор. Снимките показват нагледно как от средностатистическа отпусната майка, тя се превръща в стегната млада жена.  Естествено, валят коментарите и въпросите за това каква е тайната за великолепната й фигура. „Тренирам почти всеки ден. Винаги вкъщи. Питат ме какво хапвам, но тук нямам какво да разкажа. Нямам план, не пресмятам калории и енергиен прием. Не се отказвам от цели групи храни, нито съм казала стоп на въглехидратите след 17.00 часа“, признава младата майка. Ники е категорична, че физическото натоварване й е помогнало да се наслади напълно на многобройните радости на майчинството и дъщеря й расте прекрасно и активно дете.

„Понякога фитнесът е бягството ми от детската й истерия, в която момичето ми изпада понякога. Писка или говори през 98% от времето. Но като се отделям от нея веднъж или два пъти дневно по 30 минути, за да си направя упражненията, и аз се успокоявам и тя се чувства добре“, казва още Ники.

Американката с прозвището „Фитнес майка“

Мария Канг, майка на три деца от Калифорния, публикува снимка във Фейсбук преди четири години, която предизвиква вълна от коментари. На снимката се вижда тя, в спортно екипче и в безупречна форма, заедно с трите си деца и надпис: „А какво е Вашето извинение?“

Американката неведнъж е подлагана на остри критики за едностранната си позиция по повод майчинството и излишните килограми. Мария обаче умело им отговаря и не смята да се извинява за думите си. „Не подценявам причините, които може да са уважителни, за липсата на възможност да си върнеш формата след раждане, длъжни сме обаче да опитаме отново да изглеждаме отлично. Добре знам за многото проблеми на младите майки да се отърват от излишните килограми – собствената ми майка страдаше от затлъстяване и ми послужи като антипример за това какво не трябва да правиш след бременност. Тя влезе в реанимация в деня на сватбата ми, заради проблеми със здравето, свързани с проблемното тегло“, признава Мария при гостуването си в телевизионното шоу „Добро утро, Америка!“

Заради твърдите й убеждения я наричат „Фитнес майка“. През последните четири години тя става обект както на възхищение, така и на ненавист. Не отговаря на най-злобните коментари, но въпреки това я нараняват. „Една потребителка ме нарече позор за женския род, много ме заболя“, споделя Мария. Тези негативи обаче не я обезкуражават. „Не е важно колко деца имаш, важното е да не губиш себе си в майчинството. Можеш както и преди да владееш себе си физически и да бъдеш професионалист в работата си. Щом аз го мога, ще успеете и вие“, казва 32-годишната фитнес звезда.

Текст: Мирослава Кирилова

Leave a Response