Учените доказаха, че патладжаните също са чудеса за здравето

патладжаните

Ние тук, в България, познаваме чудесно патладжаните като зеленчуци. Някои хора ги обичат, други направо не могат да ги вкусят. Но освен тривиален зеленчук от традиционните, наскоро той бе коронован и като храна за здравето. Вижте какви изненади крие в себе си дундестият лилаво-син представител на летните зеленчуци, чието друго име е син домат!

 

 

Родината на патладжаните се смята, че е Индия

 

Родината на патладжаните се смята, че е ИндияИма много сортове патладжани. Един от видовете патладжани е малък, бял и изглежда като яйце, друг е дълъг и тънък и напомня на зелен боб, а сортът „Тога“ е жълто-оранжев със зелени ивици. Но всички те израстват по един и същи начин като висят от високо върху растението.

Патладжаните се появяват за първи път в Европа през 14 век, а Томас Джеферсън ги представя на Америка през 18-ти век.

 

Патладжаните са чудеса за здраве

Патладжаните нямат огромно количество хранителни вещества, но те съдържат впечатляващ набор от витамини и минерали, както и превъзходни количества фибри, фолиева киселина, калий и манган, както и витамини C, K, И В6, фосфор, мед, тиамин, ниацин, магнезий и пантотенова киселина.

Проучванията показват, че патладжанът има редица ползи за здравето от всички тези съставки. Понякога листата и корените му се изсушават и се варят, за да се направи тоник за гърлото и стомашни проблеми, а също за астма, кожни заболявания, ревматизъм, възпаления, чревни кръвоизливи, болки в краката, кашлица, анорексия, зъбобол или като общ стимулант.

 

 

Патладжаните са чудеса за здраве

 

Съвременните учени установяват, че тъмните сортове патладжани съдържат почти три пъти по-голямо количество антиоксидантни феноли, които са открити и при другите видове патладжани. Фенолите са известни като един от най-мощните опоненти на свободните радикали, които могат да предотвратят развитието на рак и сърдечно-съдови заболявания. Тези феноли придават леко горчивия вкус на патладжаните.

Друго изследване установява, че антоцианиновите фитонутриенти в кората на патладжаните, наречени назунин, са мощен антиоксидант, който въздейства на свободните радикали и предпазва липидите (мазнините) в мозъчните клетъчни мембрани от увреждане.

Не яжте патладжани в големи количества

 

 

Не яжте патладжани в големи количества

 

Патладжанът е от семейството на доматите и картофите.

Специалистите по хранене предупреждават, че твърде много порции патладжан могат да причинят проблеми. Всъщност древните средиземноморски жители са го наричали ​​“луда ябълка“. Те са вярвали, че яденето на патладжан всеки ден в продължение на един месец ще им причини лудост.

 

 

Патладжаните, картофите и доматите са полезни срещу рак на дебелото черво и черния дроб

 

Патладжаните, картофите и доматите са полезни срещу рак на дебелото черво и черния дроб

 

Последните  изследвания на тези зеленчуци установяват, че те имат антипролиферативно действие срещу рак на дебелото черво и черния дроб. Друго вещество съдейства за противодействие на инвазията на раковите клетки върху здравите.

Използва се като традиционно лекарство в някои азиатски култури.

 

Какви патладжани да избираме

При избора на патладжан трябва да се водите по това той да е твърд и да не е твърде голям. По-малките патладжани е по-малко вероятно да бъдат горчиви (малко сол помага за изкарване на горчивината от зеленчука), те също имат по-малко семена.

Патладжаните обикновено се сервират печени, а не сурови или сварени. На скара е по-здравословно да приготвяте този зеленчук, за да запазите полезните му качества.

 

 

 

Снимки: pixabay.com

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова е автор с дългогодишен опит в сферата на медиите. Към настоящия момент е автор на imediagroup.bg и има свое авторско предаване в телевизия Евроком "РеФреш за здраве", на което е автор и водещ. Била е част от множество качествени медийни проекти, включително главен редактор на първото български БИО списание „Be Fit“, както и редактор в списание „Кенгуру“, телевизия „Здраве“, където е и сценарист и водещ. Работила е и в сферата на връзките с обществеността като PR и комуникатор. Завършила е магистърската програма „Литературата – творческо писане” в Сoфийски университет ”Св. Климент Охридски” и през 2016 г. издава своята първа книга романът „Пролуката“.

Leave a Response