При цистит – опитайте профилактика с билки

цистит

Циститът е възпаление на пикочния мехур. Той е една от най-често срещаните диагнози на отделителната система, особено сред жените в детеродна възраст. Често след като веднъж се е проявил, циститът прави рецидиви. Тъй като наистина процентът на жените, които страдат от цистит е  доста голям, най-доброто лечение за него е превенцията. В тази връзка билките, които се прилагат при цистит като лечебно и профилактично средство, е хубаво да се използват в борбата с това заболяване превантивно, преди още да се е стигнало до тежката вредна артилерия на антибиотиците и другите традиционни методи.

Какво предизвиква цистита

Причините за цистита най-често са инфекции на пикочните пътища.  Урината съдържа аминокиселинни остатъци и захари, които се явяват храна за патогените. Към това трябва да се добави и фактът, че жените имат широка и къса уретра, поради което през нея лесно проникват микроорганизми. Най-често това са колиформи, като ентерококи, Е. коли, Proteus и др. Активният сексуален живот, бременността, раждането, гинекологичните заболявания – всички те са рискови фактори за поява на цистит и хронично възпаление.

Как се проявява циститът
Как се проявява циститът

Как се проявява циститът

Типичните симптоми на възпалението са болка и спазми по време на уриниране, често уриниране и съвсем малко количество урина. Понякога циститът може да не е остро изразен и да е под формата на лек дискомфорт. Тогава от общо изследване на урината може да се  открие протеин, бактерии, бели кръвни клетки, малко количество червени кръвни клетки.

Традиционно лечението на острия цистит протича с антибиотици

Проблемът е, че патогените бързо изграждат висока устойчивост към тези антибиотици и съответно те стават неработещи. Лечението включва също антибактериална терапия. Но, както вече бе споменато, при жените, особено склонни към възпаления на пикочните пътища, обострянията могат да се появяват много често, понякога дори след всеки сексуален контакт.

Традиционно лечението на острия цистит протича с антибиотици
Традиционно лечението на острия цистит протича с антибиотици

Тези комбинации от билки можете да пиете при цистит:

1.Комбинация от сладък флаг корен, маточина, жълт кантарион, бъз, ленено семе, мечо грозде, копър.

 

2.Комбинация от корен на бяла ружа, метличина, листа от коприва, мента, ленено семе и лайка, плод на хвойна, бял трън, трицветна теменуга.

 

3.Комбинация от великденче, хвощ, розмарин, ленено семе, коса от царевица, мента, борови връхчета.

 

4.Комбинация от брезови пъпки, риган, жълт кантарион, магданоз, ленено семе, мента, корени от аспержи, листа от евкалипт.

Приготвяне:

5-6 супени лъжици от билките заливате с 1 литър вряща вода и ги оставяте в термос за около 6 часа. Билковите смески е хубаво да се пият превантивно, преди да е настъпило обострянето, за период около 3 седмици.  Първите дни за предпочитане е да се пие от тях по около литър на ден, а след това обемът се намалява наполовина (половин литър на ден). Билковото лечение на рецидивиращ цистит често продължава по-дълго време. Но ако се възпитате да пиете поне по два пъти годишно комбинация от билки, например през пролетта и есента, но за не по-малко от половин месец, то имате реалната възможност да предотвратите рецидивите. Нещо, което антибиотикът никога не ще постигне.

Снимки: pixabay.com

pexels.com

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова е автор с дългогодишен опит в сферата на медиите. Към настоящия момент е автор на imediagroup.bg и има свое авторско предаване в телевизия Евроком "РеФреш за здраве", на което е автор и водещ. Била е част от множество качествени медийни проекти, включително главен редактор на първото български БИО списание „Be Fit“, както и редактор в списание „Кенгуру“, телевизия „Здраве“, където е и сценарист и водещ. Работила е и в сферата на връзките с обществеността като PR и комуникатор. Завършила е магистърската програма „Литературата – творческо писане” в Сoфийски университет ”Св. Климент Охридски” и през 2016 г. издава своята първа книга романът „Пролуката“.

Leave a Response