4 трика да готвите вкусно без сол

сол
Да, възможно е храната да е вкусна и без да я овкусявате със сол.

Знаем колко обичате картофен чипс, обилно посолен и, по възможност, сервиран в голяяяяма купа. И ако, докато хрупате щастливо парченцата чипс, не мислите дали той е вреден за вас, тази мисъл ще ви споходи след това, когато се издуете и устата ви пресъхне. Защото именно това са два от най-често срещаните странични ефекти от прекаляването с пресолени храни. Да не говорим за кръвното ви налягане, което литва нагоре.

Приемът на твърде много сол може да ви докара сериозни здравословни проблеми както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

За щастие редуцирането на приема на сол е лесно и съвсем няма да ощети вкусовите ви рецептори, нито ще направи ястията ви скучни.

 

ПОДПРАВКИ!

Вместо да пресолявате ястията, за да ви бъдат вкусни, опитайте да добавите към тях свежи подправки. Мащерка, риган, чубрица, джоджен – каквото ви се иска. А защо не и смляна чушка или микс от няколко подправки. Можете да се заигравате с тях колкото искате – те не са вредни за организма ви и дори са освободени от всякакви калории.

Използвайте подправки вместо сол
Използвайте подправки вместо сол

 

НЕЩО КИСЕЛКО

Винегрет, ябълков оцет или оцет от арония ще добавят към вашата салата, а защо не дори и паста, неповторим вкус с индивидуален характер. Ако нямате под ръка никое от гореизброените, просто изстискайте върху салатата си един лимон или лайм. Невероятно свеж и пролетен вкус!

 

РАЗЛИЧНА ТЕХНИКА

Опитайте нови начини за приготвянето на храната. Вместо просто да варите зеленчуците например, ги метнете на скарата, особено ако разполагате с барбекю на дървени въглища. Ще бъдете изумени от невероятния вкус на храната, приготвена по този начин, дори и без сол.

 

ДАРОВЕ ОТ МОРЕТО

Морските водорасли са особено ценни и се ползват широко в азиатската кухня. Можете да ги използвате и като подправка за ястията, които приготвяте, само трябва да бъдат изсушени. Потърсете ги в някой специализиран азиатски магазин.

 

снимки: Pixabay

Leave a Response