Нещата от живота, които да приемем такива, каквито са

нещата

Ако има нещо константно в света, това е промяната. Най вероятно сте чували тази реплика много пъти. Но въпреки това има неща в нашия живот, които най-добре да приемем такива, каквито са. За това пише Дейвид Ричо в „5-те неща, които не можем да променим“. Но винаги можем да изберем как да реагираме и как да се отнасяме с нещата около нас, защото там където поставяме вниманието си, се превръща в нашата реалност.

Кои са нещата, които не можем да променим, според Дейвид Ричо?
Всичко се променя и всичко има край

Първата даденост в живота е, че всичко се променя и всичко има край. Нищо не е съвършено, вечно удовлетворващо или вечно това, което е. С времето всичко се разпада. Всяко начало има край. Във всички хора, преживявания, места и неща е заложена определена продължителност. Нашите връзки минават през етапи – от влюбването, през борбата до истинскоо обвързване, а след това приклюват чрез раздяла или смърт. Телата ни остаряват. Възгледите ни се променят. Спомените ни изчезват. Природата непрекъснато се променя.

Нещата не винаги вървят по план

Ние правим планове и очакваме, че ще можем да контролираме нещата, които ще ни се случат. Може би се страхуваме от неизвестните събития; от това, което може да стане обратно на нашите очаквания. Но животът си има „свое мнение” и постоянно ни предизвиква да се откажем от стремежа всичко да става по нашия начин, както и от стремежа да контролираме. Дисциплината и контролът са най-сигурният начин да пропуснем радостта от живота.

Животът не винаги е справедлив

Нито пък хората. Включителни ние самите. Понякога правим всичко, което трябва, но губим. Понякога действаме предпазливо и оставаме наранени. Тази даденост предизвиква нашата способност да скърбим заради загубите, които приписваме на несправедливостта. Това е нашата психологическа задача. Тя също така ни предизвиква да не отмъщаваме на онези, които са ни наранили. Това вече е нашата духовна задача. Двете заедно се равняват на безусловно ДА пред неумолимия закон, че нещата не винаги са справедливи – нещо печелиш и нещо губиш. И най-важното тук е – ДА ОСТАВИШ СЪРЦЕТО СИ ОТВОРЕНО, като запазиш здравословните си граници.

Болката е част от живота

Даденост на живота е, че всичко си има цена, а страданието е част от нея. Един начин да се изрази тази истина е, че БОЛКАТА НЕ Е НАКАЗАНИЕ, А УДОВОЛСТВИЕТО НЕ Е НАГРАДА. Те просто са характеристики на съществуването. Ние страдаме физически, психически и духовно и по този начин растем. Страданието е неизменна част от нашия растеж през всяка фаза на нашето развитие. Всяка трансформация е съпроводена от дискомфорт и често страдание. Трябва да разграничаваме това от възпитателните мерки, на които вероятно сме били подложени като деца НАКАЗАНИЕ/НАГРАДА, и които са имали за цел да ни „накарат” да се държим по един определен начин, който често ни е наранявал и не е зачитал нашите естествени нужди.

Хората не винаги са любящи и предани

Част от психическото и духовно порастване е да виждаш – хората лъжат, лицемерничат, предават – да виждаш всичко това, но да не съдиш и отмъщаваш. Зрялата личност се научава да приема този факт с лекота. Да усещаме болката, но тя да не ни опустошава. Да не се оставим да бъдем повлияни до такава степен, че да загубим способността си да обичаме и да проявяваме състрадание. Приемането на това многобразие за даденост ще намали вероятността да позволим на реакциите/действията на другите хора да определят нашата стойност. Няма човек, който да е обичан и ценен от всички и трябва да приемем този прост житейски факт. За да запазим своята способност да обичаме непокътната. ХОРАТА ВЪРШАТ НЕЩА, КОИТО НИ НАРАНЯВАТ, НО ПО-КЪСНО ОСЪЗНАВАМЕ, ЧЕ ПО ТОЗИ НАЧИН СА НИ ТЛАСНАЛИ ДА ПРЕМИНЕМ ПРЕЗ ВРАТА ВЪТРЕ В НАС, КОЯТО НЕ СМЕ ПРЕДПОЛАГАЛИ, ЧЕ СЪЩЕСТВУВА. Болката, която сме изпитали е била именно от тласъка на отварящата се врата.

Снимкa: pixabay.com

 

Екатерина Кьосева

Екатерина Кьосева

Екатерина e психолог, преподава йога и организира семинари за себеразвитие. Писането е друга нейна голяма страст, която й позволява да "играе" с гледните точки и да разширява собственото си възприятие за живота!

Leave a Response