Бабини зъби (Tribulus Terrestris) – естественият стероид и афродизиак за мъжкото тяло

Бабини зъби

Бабини зъби или Трибулус терестрис е растение, което може да откриете в почти всяка точка на света. Всъщност широко разпространена в българските планини, бабините зъби се използва изключително в културизма като естествено средство за увеличаване на производството на тестостерон.

билката бабини зъби
билката бабини зъби

Билката придобива голяма популярност, след като става известен фактът, че спортистите от Източна Европа масово го ползват в подготовката си за състезания. Научните изследвания са потвърдили нейната сила на тестостеронов бустер.  Така трибулусът става световноизвестен.

подобрява силата
подобрява силата

Как въздейства на тялото билката бабини зъби


Според някои разработки по темата, трибулусът може да увеличи в оптимални количества производството на тестостерон, което оказва благотворно влияние върху силата и издръжливостта. Спомага и за повишаване на мускулния растеж. Ефектът от приема на растението е много сходен до действието на анаболните стероиди, но без отрицателните ефекти на последните. Страничен ефект на трибулуса е, че стимулира повишаването на либидото и сексуалната активност при мъжете.

Употребата на бабини зъби в спортното хранене при мъжете


Спортните хранителни добавки, които са на базата на бабини зъби се намират в свободна продажба. Трибулус терестрис не е забранено средство и не е включено в забранените допинг вещества. Ако се използва от спортисти, то няма да бъде проблем при тестовете за допинг.
Хранителни добавки на базата на бабини зъби се препоръчват на спортисти и спортуващи мъже за цикъл от около четири седмици, с две седмици почивка, а приемите са между един и три на ден.

спортно хранене
спортно хранене

Странични ефекти

Не е добре да се злоупотребява с такива добавки, тъй като прекомерната употреба би могла да доведе до обратния на желания ефект, а именно загуба на мускулна маса.

Не се препоръчва да се взима трибулус при хора със сърдечни заболявания, хипертония, бъбречна недостатъчност, както и други заболявания, които са на базата на хормонален дисбаланс.

Прием на други хранителни добавки
Препоръчва се бабините зъби да се комбинират с балансирана диета и други хранителни добавки, които правят приема на трибулус още по-ефективен. Такива са: протеин, креатин и витаминно-минерален комплекс. Само в такава комбинация трибулусът ще даде желания ефект – изваяно от мускули и жизненост мъжко тяло.

Снимки: pixabay.com

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова е автор с дългогодишен опит в сферата на медиите. Към настоящия момент е автор на imediagroup.bg и има свое авторско предаване в телевизия Евроком "РеФреш за здраве", на което е автор и водещ. Била е част от множество качествени медийни проекти, включително главен редактор на първото български БИО списание „Be Fit“, както и редактор в списание „Кенгуру“, телевизия „Здраве“, където е и сценарист и водещ. Работила е и в сферата на връзките с обществеността като PR и комуникатор. Завършила е магистърската програма „Литературата – творческо писане” в Сoфийски университет ”Св. Климент Охридски” и през 2016 г. издава своята първа книга романът „Пролуката“.

Leave a Response