Пикантна киноа в лодки от маруля

киноа
Здравословните рецепти, които приготвяте вече са ви омръзнали? Търсите нови идеи за зареждащ обяд? Прочетете тази рецепта, тя наистина е различна, но най-важното – доста вкусна.

Няма да ви отнеме повече от 40 минути до готовност на ястието



За рецептата са ви необходими:

¾ чаша киноа
1 и ¾ чаша зеленчуков бульон
2 чаени лъжички кимион
2 чаени лъжички чили на прах
1 скилидка чесън, счукан

¼ кориандър, нарязан на ситно

125 г различни видове боб, добре отцеден и изплакнат
¼ авокадо
1 чаена лъжичка лимонов сок
4 домата, нарязани на кубчета
4 големи листа маруля

Начин на приготвяне
Киноата изсипвате в тенджера заедно с 1 и ¾ чаша зеленчуков бульон. Като заври, оставяте да къкри за 15 минути.

В загрята фурна на 180 ° C се пече в тава, покрита с пергаментова хартия.
Хубаво покривате дъното на тавата със сварената киноа. Върху нея слагате шарения боб, подправките и чесъна, без кориандъра. Поставяте във фурната и печете 15 минути, ако предпочитате киноата да е леко хрупкава, оставете за по-дълго.

Докато печете, пригответе пюрето от авокадо и лимонов сок и го сложете отделно в порцеланова купичка.

При готовност извадете киноата с боба от фурната и сложете вътре доматените кубчета и кориандъра и разбъркайте.

Ястието се сервира в листа от маруля, а за гарнитура се добавя пюрето от авокадо.

Снимки: pixabay.com

 

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова е автор с дългогодишен опит в сферата на медиите. Била е част от множество качествени медийни проекти, включително главен редактор на първото български БИО списание „Be Fit“, както и редактор в списание „Кенгуру“, телевизия „Здраве“, където е и сценарист и водещ. Работила е и в сферата на връзките с обществеността като PR и комуникатор. Завършила е магистърската програма „Литературата – творческо писане” в Сoфийски университет ”Св. Климент Охридски” и през 2016 г. издава своята първа книга романът „Пролуката“.

Leave a Response