Петте фази на отслабването

Да решиш да свалиш излишните килограми, да започнеш и да издържиш диетата, и най-важното – да задържиш новия си красив външен вид и здравословните навици, е истинско предизвикателство. Много жени го започват отново и отново, без да го довършат успешно. Истината е, че задачата е проста, но не е лесна. В книгата Brain-Powered Weight Loss на Елиза Кингсфорд са описани петте фази на отслабването, през които преминава всеки.

Меден месец

Това е стартовата фаза, в която мотивацията е най-силна. Развълнувани сте и сте готови на всякакви промени. Изследванията показват, че хората, при които тази фаза продължава най-дълго, постигат по-добри резултати и ги задържат по-успешно.

Фрустрация

Ентусиазмът, натрупан при първата фаза, започва да се изпарява. Казвате си „Не съм свалила и един килограм от две седмици“. В тази фаза осъзнавате, че свалянето на тегло ще отнеме време и усилия. А това може да ви демотивира. Важното в тази фаза е да преосмислите стратегията си и да направите устойчиви промени, така че да можете да я продължите успешно дългосрочно.

Колебливо приемане

Тази фаза настъпва, когато отслабването започва да се превръща във виртуална реалност. Представяте си, че го постигате, но осъзнавате, че ще отнеме време и укилия. Това е изключително дразнещо, но имайте предвид, че е нормално да се отслабва с половин-един килограм на седмица, а често и по-бавно. Не позволявайте на забавения темп да ви откаже от здравословните навици.

Раздвоение

Изглежда ви, че това с отслабването ще продължи вечно. Мотивацията рязко пада. За да останете на вълната, поставяте си малки и изпълними цели всеки ден или седмица. Това ще ви донесе повече вдъхновение.

Страх за бъдещето

Ако дълго сте се борили с килограмите, накрая осъзнавате, че вече сте различен човек. Тревожите се дали околните ще ви приемат като стария човек или като нова личност. Не забравяйте, че свалените килограми не променят човека, който сте. Просто се чувствате по-уверени, активни и доволни от себе си, което е страхотно!

Leave a Response