15 ползи от хуминова киселина

Humic acid
Вече сме писали за ползите от фулвинова киселина. Но знаете ли, че фулвиновата киселина е подкомпонент на нещо, наречено хуминова киселина?
 
Подобно на фулвиновата киселина, хуминовата съдържа голямо разнообразие от минерали, включително микроелементи. Те са сходни по молекулярна структура, но уникални по своите ползи и химичен състав.
 

От къде идва хуминовата киселина?

Интересно е, че хуминовата киселина е страничен продукт от геологични процеси на над 80 милиона години. Хумифицирането се случва, когато правилната комбинация от органични вещества се комбинира с определени геоложки условия като налягане и температура. Хуматите се образуват като древните водорасли, зеленчукови растения и плодни дървета се компресират с течение на времето, оставяйки ни с богата на минерали хуминова киселина, за която е доказано, че драстично облагодетелства човешкото здраве.

Хуминовите киселини са важни, защото помагат да се осигурят хранителни вещества в почвата, вместо да се заключат в нея. Как става това?
 
Всичко се свежда до окисляването, което дава на хуминовите киселини нетен отрицателен заряд. Това помага да се привлекат положителни йони, като калций и желязо, да се свържат с тях в така наречения катионообменен капацитет. Този процес помага за растежа на корените и в крайна сметка за растежа на растенията, прехвърляйки тези важни микроелементи в бионалична храна.
 
Не се заблуждавайте от името! Хуминовата киселина всъщност не е кисела, а по-скоро силно алкална. Това е важно, тъй като колкото по-високи са стойностите на pH, толкова по-разтворима във вода става и следователно по-бионалична за тялото.
 

Защо се нуждаем от хуминова киселина?

Тя е пълна с минерали, които са от съществено значение за всеки аспект на здравето. Тялото се нуждае от минерали за развитие на костите, здравето на сърцето, здравето на очите, храносмилането и дори психичното здраве. Минералите също работят заедно с други витамини и ензими, за да осъществяват важни химични реакции в организма.
 
Когато нещо започне да се разпада в тялото, почти винаги може да бъде свързано с недостиг на минерали.
 
 

Защо не можем да приемем всички минерали чрез храната?

В идеалния случай бихме могли да получим всичките си минерали от растителна храна, отгледана от богата на минерали почва. За съжаление, широкомащабното търговско земеделие използва методи за изчерпване на почвата и селскостопански химикали като торове и пестициди, което влияе отрицателно на pH на почвата.
 
Преди сто години земеделските производители поставят за приоритет поддържането на плодородието на почвата като внасят промени в почвата за оптималното й здраве. Те правят това като поставят богат компост обратно в почвата и отглеждат културите на цикли, за да оставят полетата да почиват и да се лекуват между реколтите. Когато системата за производство на храни се комерсиализира, вече става не толкова икономически целесъобразно фермерите да връщат хранителни вещества в почвата в толкова голям мащаб.
 
Тъй като минералите намаляват, здравословните проблеми неизбежно се увеличават. Много сърдечни заболявания са свързани с недостиг на минерали като хром, мед, магнезий, селен и калий.
 
За щастие, добавянето с хуминова киселина може да помогне за запълване на пропуските.
 
 

15 ползи от хуминова киселина

Хуминовата киселина е пълна с основни минерали, от които тялото се нуждае, за да функционира най-добре. Следват основните 15 причини:

 

1. Превенция на дефицит на минерали

Дефицитът дори на един минерал като магнезий е свързан с десетки състояния и може да повлияе на щитовидната жлеза, ендокринната система, сърцето и костите. Хуминовата киселина е пълна с микроелементи, за да помогне на тялото да работи нормално.

 

2. Помага при настинка

Ако се чувствате зле, хуминовата киселина може да е просто лекарството, от което се нуждаете. Проучване от 1991 г. установява, че редовните дози хуминова и фулвинова киселина могат да помогнат за облекчаване на симптомите на обикновена настинка бързо и удобно.

 

3. При бронхит

Освен обикновената настинка, хуминовата киселина може да помогне като естествено средство за лечение на бронхит. Едно цялостно проучване установява, че употребата на фулвинова и хуминова киселина при хроничен бронхит са дори по-ефективни от конвенционалните лекарствени терапии за облекчаване на симптомите. Най-хубавото е, че те откриват, че работи бързо и безопасно за деца.

 

4. Доставя минерали от почвата на растенията

Както споменаваме по-горе, хуминовата и фулвиновата киселина помагат на хранителните вещества да станат достъпни за корените на растенията. Тези киселини са богати на почвени органични вещества като леонардит, седиментационен слой близо до повърхността на земята. Когато хуминова киселина присъства, важните минерали и метали стават абсорбиращи се през клетъчните стени. Този процес дори помага на минерали като желязото, което обикновено не е много подвижно, да се транспортират в растението.

 

5. При борба с рака

Фулвиновата киселина, която е хумус (или в същото семейство като хуминовата киселина), може да е в състояние да помогне при лечението на рак. Едно проучване от 2016 г. установява, че фулвиновата киселина изглежда убива раковите клетки, особено когато се приема с азотен оксид.

 

6. Може да подобри здравето на щитовидната жлеза

Ако се борите с проблеми с щитовидната жлеза, хуминовата и фулвиновата киселина могат да помогнат. Едно проучване от 2010 г. върху плъхове установява, че тези киселини имат лек хипотиреоиден ефект, който може да предвещава добро за тези с хипертиреоидизъм.

 

7. Защита срещу вируси

Имунната система получава голям тласък от хуминовата киселина. Тя задейства защитните механизми на клетките като помага на тялото по-ефективно да се бори с вируси като грип или херпес.

 

8. Спира кървенето при хеморагична треска

Хеморагичните трески (VHF) са сериозни заболявания, причинени от вируси като Ебола и жълта треска. Medline Plus отбелязва, че няма ефективни лечения за тази рядка вирусна инфекция, но едно проучване установява, че пациентите с тези инфекции са успели да спрат кървенето, да възстановят кръвообращението, да премахнат съсиреците и да подобрят имунитета, като приемат хуминови екстракти.

 

9. Предлага мощни електролити

Ако имате нужда от електролитен тласък, фулвиновата киселина е най-доброто нещо, което можете да направите за тялото си. Всъщност един научен доклад гласи, че „концентрацията на киселинни функционални групи във фулвинова киселина е значително по-висока, отколкото във всеки друг естествен органичен полиелектролит.“

 

10. Укрепва имунитета

Има няколко стимулиращи имунитета свойства на фулвиновата и хуминовата киселина, които помагат за защита срещу вируси. Едно проучване върху плъхове установява, че добавянето с тези киселини „води до силна хуморална имунна стимулация“. Друго проучване стига още по-далеч като установява, че хуминовите киселини работят заедно, за да стимулират както хуморалните, така и клетъчните клонове на имунната система.

 

11. Изчиства проблемите с кожата

Можете също така да използвате хуминова киселина външно, за да помогнете за подобряване на определени кожни проблеми. Едно проучване анализира качеството на кожата като разделя участниците в различни групи и всяка, използваща различни видове сапун. След осем седмици групата, която използва сапун с хуминова киселина, забелязва значително подобрение в нормалния външен вид на кожата.

 

12. Намалява болката

Пациенти, използващи фулвинова / хуминова киселина за други здравни цели, съобщават за по-малко болка, както и за по-добър сън в няколко проучвания.

 

13. Намалява свободните радикали

Проучване от 1995 г. установява, че тези древни вещества могат да намалят ефекта на свободните радикали в организма.

 

14. Помага на атлетите при възстановяване

Въпреки че изпотяването има ползи за здравето, активните хора, които се потят много, са изложени на по-висок риск от загуба на минералите в тялото си. Допълването с хуминова киселина е чудесен начин за спортистите да попълнят своите минерали, аминокиселини, ензими, фитонутриенти и нива на витамини.

 

15. Подобрява паметта

Може да е особено полезно за възрастните хора да се хранят с хуминова киселина, особено когато започват да възникват проблеми с паметта. Едно проучване установява, че хуминовата киселина може да помогне за инхибиране на проблеми с паметта при тези с лека до умерена болест на Алцхаймер, както и за подобряване на други нарушения на паметта.

 

 

Източник: https://wellnessmama.com/61295/humic-acid-uses-benefits/

 

 

Хуминова киселина в iHealth

 

-10%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *