10 доказани ползи от куркума и куркумин

Подправката, известна като куркума, може да е най-ефективната хранителна добавка, която съществува.
 
Много висококачествени проучвания показват, че куркумата има големи ползи за тялото и мозъка. Много от тези ползи идват от основната му активна съставка, куркумин.
 
Прочетете, за да научите какво казва науката за куркума и куркумин, както и техните ползи.
 
 

Какво представляват куркума и куркумин?

Куркумата е подправката, която придава на кърито жълт цвят.
 
Използва се в Индия от хиляди години като подправка и лечебна билка. Напоследък науката започва да подкрепя традиционните твърдения, че куркумата съдържа съединения с лечебни свойства.
 
Тези съединения се наричат куркуминоиди. Най-важният от тях е куркуминът.
 
Куркуминът е основната активна съставка в куркумата. Той има мощно противовъзпалително действие и е много силен антиоксидант.
 
Следват 10-те основни доказани ползи за здравето на куркума и куркумин.
 
 

Куркума съдържа биоактивни съставки с медицински свойства

Съдържанието на куркумин в куркумата обаче не е толкова високо. Теглото е около 3%. Повечето проучвания върху тази билка използват екстракти от куркума, които съдържат предимно самия куркумин, като дозировките обикновено надвишават 1 грам на ден.
 
Би било много трудно да се достигнат тези нива само с помощта на куркума като подправка в храната.
 
Ето защо някои хора избират да използват добавки.
 
Куркуминът обаче се абсорбира слабо в кръвта. За да изпитате пълните ефекти на куркумина, неговата бионаличност (скоростта, с която тялото абсорбира вещество) трябва да се подобри.
 
Може да се консумира с черен пипер, който съдържа пиперин. Пиперинът е естествено вещество, което подобрява усвояването на куркумин с 2 000%.
 
Всъщност най-добрите добавки с куркумин съдържат пиперин и това ги прави значително по-ефективни.
 
Куркуминът също е мастноразтворим, което означава, че се разгражда и се разтваря в мазнини или масло. Ето защо може да е добра идея да приемате добавки с куркумин с храна, богата на мазнини.
 
 

Куркуминът е естествено противовъзпалително

Възпалението е изключително важно за организма. То помага в борбата с чуждите нашественици и има роля при възстановяването на щетите в тялото.
 
Въпреки че острото, краткосрочно възпаление е от полза, може да бъде притеснително, ако стане хронично и атакува собствените тъкани на тялото.
 
Сега учените смятат, че хроничното възпаление на ниско ниво може да играе роля при някои здравословни състояния и заболявания. Те включват:
 
  • сърдечни заболявания
  • рак
  • метаболитен синдром
  • Болест на Алцхаймер
  • различни дегенеративни състояния
 
Ето защо всичко, което може да помогне в борбата с хроничното възпаление, е потенциално важно за предотвратяване и подпомагане на лечението на тези състояния.
 
Докато темата за възпалението е многопластова и вероятно няма прост отговор, ключовият извод по отношение на куркумина е, че той е биоактивно вещество, което може да се бори с възпалението. За постигане на медицински резултати обаче са необходими много високи дози.
 
 

Куркумата може да повиши антиоксидантните способности на тялото

Смята се, че окислителното увреждане е един от механизмите зад стареенето и много заболявания.
 
Той включва свободни радикали, силно реактивни молекули с несдвоени електрони. Свободните радикали са склонни да реагират с важни органични вещества като мастни киселини, протеини или ДНК.
 
Основната причина антиоксидантите да са толкова полезни е, че те предпазват тялото от свободните радикали.
 
Куркуминът е мощен антиоксидант, който може да неутрализира свободните радикали поради химическата си структура.
 
В допълнение, проучвания върху животни и клетки показват, че куркуминът може да блокира действието на свободните радикали и да стимулира действието на други антиоксиданти. Необходими са допълнителни клинични проучвания при хора, за да се потвърдят тези ползи.
 
 

Куркуминът може да повиши мозъчния невротрофичен фактор

Преди учените да разберат по-добре невроните, се смятало, че те не са в състояние да се делят и умножават след ранно детство. Сега обаче те знаят, че това не е така.
 
Невроните са способни да образуват нови връзки и в определени области на мозъка те могат да се размножават и увеличават.
 
Един от основните двигатели на този процес е мозъчният невротрофичен фактор (BDNF). Това е ген, който участва в производството на протеин, отговорен за насърчаването на живота на невроните.
 
Протеинът BDNF играе роля в паметта и ученето и може да се намери в области на мозъка, отговорни за хранене, пиене и телесно тегло.
 
Много често срещани мозъчни нарушения са свързани с понижени нива на BDNF протеин, включително депресия и болест на Алцхаймер.
 
Интересното е, че проучванията върху животни са установили, че куркуминът може да повиши мозъчните нива на BDNF.
 
По този начин той може да бъде ефективен при забавяне или дори обръщане на много мозъчни заболявания и свързано с възрастта намаляване на мозъчната функция. И все пак, тъй като тези проучвания са проведени при животни, е трудно да се каже какво означават резултатите за хората.
 
Той може също да помогне за подобряване на паметта и вниманието, което изглежда логично предвид ефектите му върху нивата на BDNF. Необходими са обаче още проучвания, за да се потвърди това.
 
 

Куркумин може да намали риска от болести на сърцето

Сърдечните заболявания са причина номер едно за смъртта в света. Изследователите го изучават в продължение на много десетилетия и научават много за това защо се случва. Не е изненадващо, че сърдечните заболявания са невероятно сложни и различни неща допринасят за това.
 
Куркуминът може да помогне да се обърнат много стъпки в процеса на сърдечно заболяване.
 
Може би основното предимство на куркумина, когато става въпрос за сърдечни заболявания, е подобряването на функцията на ендотела, лигавицата на кръвоносните съдове.
 
Ендотелната дисфункция е основен двигател на сърдечните заболявания. Това е, когато ендотелът не е в състояние да регулира кръвното налягане, кръвосъсирването и различни други фактори.
 
Няколко проучвания показват, че куркуминът може да доведе до подобряване на здравето на сърцето. Освен това, едно проучване установява, че е толкова ефективно, колкото упражненията при жени след менопауза.
 
В допълнение, куркуминът може да помогне за намаляване на възпалението и окисляването (както е обсъдено по-горе), което може да играе роля при сърдечни заболявания.
 
В едно проучване на 121 души, подложени на операция на байпас на коронарна артерия, изследователите им са назначили или плацебо, или 4 грама куркумин на ден няколко дни преди и след операцията.
 
Групата с куркумин е имала 65% намален риск от сърдечен удар в болницата.
 
 

Куркумата може да помогне за предотвратяване на рак

Ракът е заболяване, характеризиращо се с неконтролиран растеж на клетките. Има много различни форми на рак, които изглежда са засегнати от добавки с куркумин.
 
Куркуминът е изследван като полезна билка при лечение на рак и е установено, че влияе върху растежа и развитието на рака.
 
Проучванията показват, че може (33, 34):
 
  • допринасят за смъртта на раковите клетки
  • намаляване на ангиогенезата (растеж на нови кръвоносни съдове в тумори)
  • намаляване на метастазите (разпространение на рак)
 
Все още не е проучено правилно дали високите дози куркумин – за предпочитане с подобрител на абсорбцията като пиперин – могат да помогнат за лечение на рак при хора.
 
Има обаче доказателства, че той може да предотврати появата на рак на първо място, особено рак на храносмилателната система като колоректален рак.
 
В 30-дневно проучване при 44 мъже с лезии в дебелото черво, които понякога се превръщат в ракови, 4 грама куркумин на ден намаляват броя на лезиите с 40%.
 
 

Куркумин може да бъде полезен при третирането на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е най-честата форма на деменция и може да допринесе за до 70% от случаите на деменция.
 
Докато лечението изчезва за някои от симптомите му, все още няма лечение за болестта на Алцхаймер. Ето защо предотвратяването му на първо място е толкова важно.
 
Може да има добри новини на хоризонта, защото е доказано, че куркуминът преминава кръвно-мозъчната бариера.
 
Известно е, че възпалението и окислителните увреждания играят роля при болестта на Алцхаймер, а куркуминът има благоприятен ефект и върху двете.
 
В допълнение, ключова характеристика на болестта на Алцхаймер е натрупването на протеинови заплетения, наречени амилоидни плаки. Проучванията показват, че куркуминът може да помогне за изчистването на тези плаки.
 
Дали куркуминът може да забави или дори да обърне прогресията на болестта на Алцхаймер при хората, засега не е известно и трябва да се проучи.
 
 

Пациентите с артрит отговарят положително на добавки куркумин

Артритът е често срещан проблем в западните страни. Има няколко различни вида артрит, повечето от които включват възпаление в ставите.
 
Като се има предвид, че куркуминът е силно противовъзпалително съединение, има смисъл, че може да помогне при артрит. Всъщност няколко проучвания показват, че има асоциация.
 
В проучване при хора с ревматоиден артрит куркуминът е дори по-ефективен от противовъзпалителното лекарство.
 
Може би други проучвания са разгледали ефектите на куркумина върху артрита и са отбелязали подобрения в различните симптоми.
 
 

Куркумин има ползи при депресия

Куркуминът е обещаващ при лечението на депресия.
 
В контролирано изпитване 60 души с депресия са рандомизирани в три групи. Една група приема Prozac, друга група приема 1 грам куркумин, а третата група приема както Prozac, така и куркумин.
 
След 6 седмици куркуминът е довел до подобрения, подобни на тези на Prozac. Най-добре се представя групата, която приема както Prozac, така и куркумин.
 
Според това малко проучване куркуминът е толкова ефективен, колкото и антидепресант.
 
Депресията също е свързана с намалени нива на BDNF и свиване на хипокампуса, област на мозъка с роля в ученето и паметта. Куркуминът може да помогне за повишаване на нивата на BDNF, като потенциално обърне някои от тези промени.
 
Има и някои доказателства, че куркуминът може да засили мозъчните невротрансмитери серотонин и допамин.
 
 

Куркумин може да забави стареенето и да се бори с хронични болести, свързани с възрастта

Ако куркуминът наистина може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, рак и болестта на Алцхаймер, това може да има ползи и за дълголетието.
 
Това предполага, че куркуминът може да има потенциал като добавка против стареене.
 
Като се има предвид, че се смята, че окисляването и възпалението играят роля в стареенето, куркуминът може да има ефекти, които надхвърлят просто предотвратяването на болести.
 
 
 

Куркумин в iHealth:

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *