Какво представлява колагенът и какви са ползите от него?

Колагенът е една от най-популярните хранителни добавки, които хората в днешно време използват. Много хора се осланят на колагена, за да забавят стареенето на кожата си и да заздравят косата или ставите си като приемат колаген дневно под формата на капсули, или добавяйки го на прах в кафето или чая си. 

Въпреки популярността си, все още много малко хора знаят какво точно представлява колагенът и каква е ролята му в нашето тяло. 

В тази статия ще научите какво представлява колагена, какви са видовете колаген, защо той намалява с напредване на възрастта, кои храни са богати на колаген и какви са неговите ползи. Приятно четене!

Какво представлява колагенът?

Колагенът е най-изобилният протеин в тялото. Той има важна роля в изграждането на клетките на кожата, хрущялите, костите и съединителната тъкан. Колагенът изобилства в храни като кожата и сухожилията на животни.

Аминокиселините глицин, пролин и хидроксипролин са основните аминокиселини, които са в състава на колагена. Структурата на тройната спирала, характерна за колагена, се образува от нишките на тези аминокиселини.

Колагенът играе важна роля в следните клетъчни процеси:

 • Възстановяване на тъкани;
 • Имунен отговор;
 • Клетъчна комуникация;
 • Клетъчна миграция (процес, необходим за поддържане на тъканите).

Освен това, колагенът е изключително важен за подвижността и гъвкавостта на ставите ни, както и за еластичността на кожата ни.

Какви са видовете колаген?

Познатите видове колаген в тялото ни са 28, от които обаче 90% са колаген Тип 1, Тип 2, Тип 3 и Тип 5.

Колаген Тип 1 изгражда сухожилията, органите и костите. Той представлява 80-90% от колагена в нашето тяло.

Колаген Тип 2 се намира в хрущяла в коленните, раменните и други стави.

Колаген Тип 3 се среща в ретикуларните влакна като костния мозък. Обикновено се намира в тялото заедно с колаген Тип 1.

Колаген Тип 5 помага за образуването на клетъчните повърхности и косата.

Защо губим колаген?

С напредване на възрастта естественото производство на колаген от тялото намалява. Това е напълно нормален процес, при който колагенът започва да се разпада и да се разпределя по-слабо в организма. Това от своя страна, води до появата на признаци на стареене, като бръчки, суха и отпусната кожа и намаляване здравината на костите

Макар и загубата и разпадът на колаген с възрастта да са неизбежни процеси, начинът на живот и хранителните навици също оказват голямо влияние върху производството на колаген. 

Тютюнопушенето и прекалената употреба на алкохол оказват негативно влияние върху производството на колаген. Според проучвания, тютюнопушенето спомага за разпадането на колагена и води до състаряване на кожата, бръчки и загуба на еластичност. 

Прекалената употреба на алкохол, от своя страна, също има пагубно влияние върху производството на колаген и нарушава функцията на кожата да се възстановява.

Освен това, консумацията на храни с високи нива на добавена захар и ултра-преработени храни допринася за процеса гликация, който намалява производството на колаген и му пречи да взаимодейства с клетките и протеините. Това, от своя страна, може да доведе до преждевременно стареене.

Богати на колаген храни

Колагенът може да бъде открит във всички видове животни, като най-концентриран е в кожата и ставите. Ето няколко примера за богати на колаген храни:

 • Кости, кожа и сухожилия на животни като кожа на пиле или свински джолан;
 • Определени видове морска храна като рибешка кожа;
 • Продукти, направени от кости или сухожилия на животни като костен бульон.

За да поддържате производството на колаген, може да консумирате храни, богати на протеин като пилешко месо, риба, боб и яйца

Освен това, тялото има нужда и от други нутриенти за производството и поддържането на нивата на колаген. Витамин Ц, например, участва в синтеза на колаген затова ниските нива на витамин Ц могат да доведат до нарушено производство на колаген.Какви са ползите от приемането на добавки с колаген?

Някои проучвания сочат, че приемането на колаген под формата на добавки може да има известни ползи за здравето

Ползи за здравето на кожата

Една от основните причини за употребата на колаген е за подобряване здравето на кожата. Според редица проучвания приемането на хранителни добавки с колаген може да подобри хидратацията и еластичността на кожата и да намали появата на бръчки.

Ползи за костите и ставите

Според 24-седмично проучване сред 96 здрави мъже и жени (на възраст между 20 и 55 години), приемането на неденатуриран колаген тип 2 (UC-II), извлечен от пилешки хрущял от гръдната кост, е подобрило подвижността на колянната става при участници, изпитващи дискомфорт, свързан с дадена активност. Проучването показва, че флексията на коляното се е подобрила в по-голяма степен в сравнение с групата, на която е дадено плацебо.

Според друго проучване, приемането на хранителни добавки с колаген дългосрочно, може да повиши костната минерална плътност при жени след менопауза, които имат по-голяма вероятност от развиване на остеопения и остеопороза.

Ползи при остеоартрит

Остеоартритът представлява разграждане на ставния хрущял – вид съединителна тъкан, която разделя дадени стави, например колянната и бедрената. 

Смята се, че при остеоартрит, приемът на хранителни добавки с колаген може да снабди тялото с необходимите аминокиселини за ускоряване синтеза на колаген като това може да спомогне за възстановяването на хрущяла

Според проучвания, при остеоартрит, колагенът, и по-конкретно неденатуриран колаген тип 2 (UC-II), може да стимулира имунната система по начин, който спомага за намаляване на възпалението.

В заключение

Какво научихте от статията: 

 • Колагенът е най-изобилният протеин в тялото, намиращ се в съединителните тъкани, кожата, сухожилията, костите и хрущялите.
 • Колагенът изгражда тъканите и участва в тяхното възстановяване, както и в комуникацията между клетките.
 • Тялото ви произвежда колаген по естествен начин, но може да го приемате и като хранителна добавка и чрез определени храни.
 • Според проучвания, хранителните добавки с колаген може да имат благоприятно въздействие и известни ползи за здравето.

Ако статията ви е харесала, моля, оставете коментар в полето по-долу. Ще се радваме да чуем вашето мнение относно колагена и дали приемате колаген под формата на хранителни добавки. 

Може да разгледате нашите предложения за хранителни добавки с колаген по-долу.Източници: 

https://www.healthline.com/nutrition/collagen

https://examine.com/research-feed/study/9zjGo9/

https://examine.com/supplements/collagen/

https://examine.com/research-feed/study/OdnLj0/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *