Какви са ползите от Родиола Розеа? Научете сега!

Rhodiola Rosea Blog

В днешната статия ще ви представим една билка, която се използва още от дълбока древност за редица здравословни състояния, а именно Родиола Розеа, позната още като Златен корен. 

Билката Златен корен се е използвала от векове в традиционната медицина на народите в Русия и скандинавските държави. За да разберете защо тази билка е толкова специална, продължете с четенето.

Какво е Родиола Розеа?

Родиола Розеа е билка, чиято естествена среда са студените и планински райони на Европа и Азия (Сибир, планините на Грузия и скандинавските държави). От векове хората използват Родиола Розеа за лекуване на умора, възпаление, стрес, тревожност и депресия

Родиола Розеа има адаптогенни свойства, което означава, че билката помага на тялото да се справи със стреса. Освен това, Златният корен притежава и ергогенни свойства – може да спомогне за подобряване на физическото представяне и адаптирането към тренировките.

Какви са ползите от Родиола Розеа?

Родиола Розеа може да предостави редица ползи на организма. Ето какви са те:

1. Помага за справянето със стреса

Благодарение на адаптогенните си свойства, Родиола Розеа може да бъде използвана като средство за справяне със стреса и напрежението от ежедневието. Билката Златен корен увеличава устойчивостта на тялото ни към стрес по естествен начин. Според проучвания, употребата на адаптогени по време на много стресови периоди, може да Ви помогне да се справите по-добре със ситуацията

Освен това, според други проучвания, Родиола Розеа може да помогне при симптоми на т.нар. бърнаут (прегаряне). При участници в едно такова проучване, след 12 седмици на прием на 400 мг Родиола Розеа, са наблюдавани ясни подобрения на симптомите на бърнаут като депресия и стрес

2. Помага при чувство на изтощение

В днешното напрегнато ежедневие липсата на сън, стресът и тревожността са често срещани симптоми. Те, от своя страна, могат да допринесат за чувството на изтощение, което може да се усеща като физическа и психическа умора.

Смята се, че отново благодарение на своите адаптогенни свойства, Родиола Розеа има способността да помогне за премахване на чувството на изтощение, което много от нас усещат в ежедневието си. 

При едно проучване, в продължение на 8 седмици, са давани 400 мг Родиола Розеа на 100 човека със симптоми на хроничен стрес и изтощение. Още след първата седмица на проучването, са наблюдавани подобрения при симптомите на стрес, изтощение, качество на живот, настроение, концентрация.

3. Помага за намаляване симптомите на депресия

Депресията е често срещано и сериозно заболяване, което оказва негативно влияние върху това как човек се чувства и действа. 

Смята се, че депресията възниква, когато невротрансмитерите (различните химикали в мозъка) са небалансирани. В тези случаи, невролозите обикновено изписват антидепресанти, които да помогнат за балансирането на тези химикали.

Някои изследователи предполат, че Родиола Розеа може да има свойството да помага при симптоми на депресия като спомага за балансирането на невротрансмитерите в мозъка. При проучване, в което се сравнява действието на известен антидепресант и билката Родиола Розеа, 57 участници, диагностицирани с депресия, са избрани на случаен принцип да получават Родиола Розеа, антидепресант и плацебо за 12 седмици. Резултатите посочват, че както антидепресантът, така и Родиола Розеа са успели да намалят симптомите на депресия, но при билката Родиола Розеа са наблюдавани по-малко странични ефекти.

4. Подобрява функцията на мозъка

Функцията на мозъка може да бъде поддържана и подобрена по естествен начин чрез добрите навици, които всеки от нас трябва да спазва, а именно – упражнения, правилно хранене и добър сън

Някои хранителни добавки обаче като Родиола Розеа, имат свойството да спомогнат за подобряване функцията на мозъка. Резултатите от 36 проучвания върху животни посочват, че Родиола Розеа може да подобри способността за учене и запомняне. Освен това, според резултатите от проучване върху мишки, само единична доза от билката Родиола Розеа е повишила способността за запомняне и е имала антидепресивен ефект. 

Въпреки че са необходими още проучвания, които да докажат ефекта на Родиола Розеа върху функцията на мозъка, се предполага, че билката Златен корен може да бъде добро средство за повишаване на функцията на мозъка и промените в настроението при хората.

5. Може да подобри физическото представяне

Смята се, че Родиола Розеа може да подобри физическото представяне като спомага за намаляването на физическото и психическото изтощение, както и да увеличава антиоксидантната дейност

Все още обаче са необходими повече проучвания, които да потвърдят напълно това твърдение. 

Все пак съществуват проучвания, които посочват положителните ефекти на Родиола Розеа върху физическото представяне – при едно такова проучване е наблюдавано подобрение на мускулната сила и представянето при силова тренировка при плъхове. Освен това, друго проучване твърди, че Родиола Розеа подобрява физическото представяне като намалява чувството за възприемано усилие т.е. колко усилено участниците възприемат, че тялото им работи по време на тренировка.

Въпреки това има и проучвания, които твърдят, че Родиола Розеа не променя поглъщането на кислород от мускулите или мускулната производителност, и не подобрява имунната система при маратонци. 

Както става ясно, все още са необходими допълнителни проучвания, за да се уточни напълно действието на билката Родиола Розеа върху физическото представяне.

Как се приема Родиола Розеа?

Поради факта, че Родиола Розеа е сравнително рядко срещана билка, на пазара тя се среща под формата на екстракт от Родиола Розеа. Най-често се продава под формата на капсули и таблетки, а също и като чай. 

Най-добре е да бъде приемана на гладно, но не преди лягане, тъй като може да има стимулиращ ефект. Повечето хора приемат екстракт от Родиола Розеа под формата на таблетки или капсули, съдържащи между 100 мг и 200 мг от билката.

Според настоящите проучвания, Родиола Розеа може да помогне при симптоми на стрес, изтощение или депресия, ако се приема в дози между 400 мг и 600 мг на ден. Освен това, някои проучвания посочват, че приемът на по-малки дози (200 – 300 мг) от Родиола Розеа може да помогне за подобряване на атлетичното представяне.

Родиола Розеа в iHealth.bg: 

Отказ от отговорност: Информацията, предоставена в статиите в нашия блог, е само за образователни и информационни цели. Информацията не е предназначена за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги търсете съвет от вашия лекар или друг квалифициран медицински специалист за въпроси, които може да имате относно медицинското си състояние, или преди да започнете приема на нова хранителна добавка. Стремим се да предоставяме точна и актуална информация, но не можем да гарантираме точността, пълнотата или актуалността на съдържанието.

Източници:

https://examine.com/supplements/rhodiola-rosea/

https://www.healthline.com/nutrition/rhodiola-rosea#TOC_TITLE_HDR_9

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *